Ingen gravidvarning på norska snusdosor

Swedish Match i Norge har fått nej på sin önskan att märka sina snusdosor med en varning för gravida. Anledningen är att myndigheten Helsedirektoratet vill att alla varningsetiketter ska vara likadana.

En norsk snusdosa, med godkänd varningstext. Arkivbild.

En norsk snusdosa, med godkänd varningstext. Arkivbild.

Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix/TT

Hälsa och sjukvård2020-07-02 05:55

– Vi tycker att det är väldigt konstigt. Vi förstår att de vill ha standardiserade varningsrutor, men det borde inte hindra dem från att ha lite sunt förnuft, säger Nils Erlimo, kommunikationschef på Swedish Match Norge AS till NRK.

– Vi har länge varit helt överens med Helsedirektoratet om att gravida kvinnor inte ska använda snus eller någon annan form av nikotinprodukter. Det har stått på vår hemsida i flera år. Då tänkte vi att det också skulle vara bra om det står på snusdosorna. Men det fick vi alltså nej till, säger Erlimo.

Enligt norska bestämmelser ska alla snusdosor se likadana ut, i en neutral grön färg och med samma varningsmärkningar. Helsedirektoratet skriver i ett svar till NRK att Swedish Matchs önskan är "ett intressant inspel".

"Det kommer nya hälsovarningar i text och omfång när de nya riktlinjerna träder i kraft. Vi tycker att det här är ett intressant inspel som vi tar med oss i det vidare arbetet", skriver Jakob Linhave, avdelningschef på Helsedirektoratet, i ett mejl till NRK.

Var femte ung norrman snusar regelbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!