Inspektören: "Trångt i butiken - handla en annan tid"

Trångt vid frysdisken? Kö till roddmaskinen på gymmet? Att rapportera trängsel till kommunen är inte rätt väg att gå.

Verksamheten har ansvar - men också individen. Kommunen får in en del klagomål om trängsel i butiker och andra miljöer som inte omfattas av regelverket. "Man får tänka till och välja att handla vid annat tillfälle".

Verksamheten har ansvar - men också individen. Kommunen får in en del klagomål om trängsel i butiker och andra miljöer som inte omfattas av regelverket. "Man får tänka till och välja att handla vid annat tillfälle".

Foto: Janerik Henriksson/TT

Vimmerby2020-09-30 14:00

– Eget ansvar gäller, och tycker man att det är mycket folk i affären får man välja att handla en annan tid, säger Ida Pettersson på miljö- och byggnadsförvaltningen.

I början av uteserveringssäsongen kom en del trängselklagomål till Vimmerby och Hultsfreds miljö- och byggnadsförvaltning. 

– Nu är det lugnare, men jag tror det kan bli fler nu när smittspridningen verkar öka igen och folk kanske blir lite mer oroliga, säger livsmedelsinspektör Ida Pettersson.

Restauranger och caféer har blivit allt bättre på att göra det de ålagts för att bromsa spridningen av corona, tycker hon.

– Man har lärt sig vad som gäller, och nu gör vi rutintillsyn i samband med vanlig livsmedelskontroll och det är sällan några konstigheter. Det kan förekomma trängsel utan att vi vet om det, men vi får inga klagomål om det.

Att reda ut vad regelverk och ansvarsdel för serveringsställen, allmänna sammankomster och offentliga tillställningar kan vara snårigt för gemene man.

– Vi får in enstaka klagomål som gäller platser där vi inte har tillsyn. Man kan klaga på att det varit trångt i en butik, eller liknande. Vi har bara tillsyn i de fall verksamheten även har en restaurang- eller serveringsdel.

Butiker, simhallar, gym, bibliotek, restauranger, lekland och lekplatser är exempel på platser som inte omfattas av regelverket för allmän sammankomst. 

– Verksamheten har ansvar, men också individen. Ska man handla och ser att det är mycket folk i butiken kan man ju välja att göra det en annan tid. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!