Janogy snart i Piteå – men comeback dröjer

Madelen Janogy är klar för en återkomst i Piteå och börjar träna med laget på torsdagen. Men toppklubben räknar med att en comeback i damallsvenskan dröjer. "Jag är glad att jag vill spela fotboll igen", säger Janogy, som varit borta från fotbollen på grund av psykisk ohälsa.

Madelen Janogy är snart tillbaka på fotbollsplanen.

Madelen Janogy är snart tillbaka på fotbollsplanen.

Foto: Ola Norén/TT

Fotboll2020-08-05 12:25

Madelen Janogy har på senare år fått sitt stora genombrott som fotbollsspelare med både SM-guld med Piteå 2018 och VM-brons med Sverige förra året.

Succén ledde till en flytt till den tyska storklubben Wolfsburg – men efter det blev tillvaron desto tyngre för anfallaren.

Under våren talade 24-åringen ut om hur hon lidit av sömnproblem och psykisk ohälsa, något som senare ledde till att hon bröt kontraktet med Wolfsburg i början av juli.

Nu är hon dock redo att återuppta fotbollskarriären – och hon gör det i sitt gamla lag Piteå.

"Stolta som tuppar"

"Jag är glad att jag vill spela fotboll igen och jag är glad att det blev Piteå. Där är jag trygg med hur det är och vet att det är en professionell organisation. Det känns otroligt kul att vara tillbaka", säger hon på klubbens hemsida.

Janogy har skrivit på ett kontrakt som gäller till och med 2021 och Piteås ordförande Rikard Fahlman gläds över hennes återkomst. Landslagsspelaren hade kontraktsförslag både från sin nygamla klubb och från den damallsvenska konkurrenten Linköping.

– Det är fantastiskt roligt för oss att hon valde Piteå. Vi är stolta som tuppar här, på gränsen till malliga, säger Rikard Fahlman.

Den damallsvenska tabellfemman har sedan tidigare haft en tajt ekonomi. Övergången har möjliggjorts genom privata sponsorer som skjutit in pengar för att få tillbaka publikfavoriten.

– Janogy har satt avtryck, det märks på alla möjliga sätt, säger Fahlman.

TT: Hur mycket ytterligare pengar har ni fått?

– Vi har fått så mycket pengar så att vi kan göra det här. Jag kommer inte att kommentera något belopp.

"Inte där än"

Janogy har, sedan hon flyttade hem till Sverige från Tyskland, spenderat mycket tid i Södertälje där hon har en del av sin familj. Fahlman räknar med att hon kommer till Piteå på torsdag och då gör sin första träning med laget sedan hon lämnade klubben i slutet på förra året.

Borträknat en reservlagsmatch med Wolfsburg i mars har hon inte spelat klubblagsfotboll sedan den damallsvenska avslutningen hemma mot Kungsbacka (3–0) i oktober i fjol då hon gjorde sitt åttonde och avslutande mål för säsongen.

Piteås kommande match är hemma mot serieledande Göteborg på lördag. Men enligt Rikard Fahlman lär en comeback i en damallsvensk match dröja för Janogy.

– Vi är inte där än, hon är sugen på att komma i gång och träna. Men det är inte det som är det viktiga. Allt vårt fokus nu ligger på att Madelen ska må bra, sedan får vi se hur resten går. Jag vill se att hon mår bra först. När hon vill och när hon kan spela match är sekundärt för oss, om ens det, säger Piteås ordförande.

Fakta: Madelen Janogy

Född: 12 november 1995 i Falköping (24 år).

Position: Anfallare.

Meriter: VM-brons 2019, SM-guld med Piteå 2018, vann elitettan med Mallbacken 2014.

Klubbar: Falköpings KIK (2010–2014), Mallbacken (2014–2016), Piteå (2017–2019), Wolfsburg (2020), Piteå (2020–).

Aktuell: Gör comeback i Piteå efter att ha brutit sitt kontrakt med Wolfsburg på grund av sömnproblem och psykisk ohälsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!