Jätteskutt för kaninförsäljning

Kitty Hermansson, som föder upp dvärgvädurskaniner i Hallersrum utanför Vimmerby, har märkt en ökad efterfrågan under de senaste månaderna.

Kitty Hermansson driver uppfödningsverksamheten Backsippans Kaniner, tillsammans med Maja Will, som föder upp fransk vädur i Höckhult.

Kitty Hermansson driver uppfödningsverksamheten Backsippans Kaniner, tillsammans med Maja Will, som föder upp fransk vädur i Höckhult.

Foto: Henrik Nestor

Vimmerby2020-08-07 20:00

Enligt Tero Marjamäki på Blocket stämmer det att efterfrågan på djur, kaniner inkluderat, har ökat senaste tiden.

– Sökningarna efter kanin de senaste två månaderna har ökat med 61 procent jämfört med samma period förra året, säger han.

– Antalet annonser har också ökat drastiskt under denna period: 48 procent fler jämfört med i fjol. Även säljtakten har gått upp, från 27 % annonser borttagna inom en vecka till 54 % i år.

Glädjesiffrorna är tydliga och märks alltså även i praktiken, men de medför också en viss ängslan:

– Man blir lite sommarkatt-orolig, säger Kitty Hermansson.

– Kaninerna lever i ungefär tio år, då måste det finnas ett vuxet ansvar. Men - pepparpeppar - ingen har velat lämna tillbaka någon än, vi har haft jättebra köpare.

Kitty har sålt runt trettio kaniner i år, till kunder i både Vimmerby, Stockholm och Gävle. De flesta vill ha honor, men Kitty menar att kastrerade hanar faktiskt är bättre till sällskap:

– De är lugnare och jämnare i humöret. Honorna blir lätt skendräktiga och då börjar de bygga bon och så.

Hur tar man hand om sin kanin på vintern?

– Mina kaniner är utomhus året runt, de klarar generellt kyla bättre än värme. När det är riktigt varmt är det värre, då måste man se till att de har mycket vatten och skugga. Blir det uppemot trettio grader kan man frysa in vattenflaskor och lägga i buren så att de kan svalka sig mot dem.

Vilgot Hermansson, nio år,  och Backsippans Lyckoklöver tio veckor. "De borstar tänderna med grenar", säger han.
Vilgot Hermansson, nio år, och Backsippans Lyckoklöver tio veckor. "De borstar tänderna med grenar", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om