Julgransjakt och bastu – koncept i coronatider

När coronaviruset satte stopp för jaktturismen väcktes tankarna på att ordna något annorlunda för familjer.

Kim Börjesson provar en ny typ av aktivitet, julgran och bastu. I spåren av pandemin har han fått tänka om och tänka nytt, sedan jaktturismen slagit tvärstopp.

Kim Börjesson provar en ny typ av aktivitet, julgran och bastu. I spåren av pandemin har han fått tänka om och tänka nytt, sedan jaktturismen slagit tvärstopp.

Foto: Emma Jansson

Hultsfred2020-12-03 08:00

– Restriktionerna säger ju att man bara ska umgås med den egna familjen, säger Kim Börjesson, som driver Jernuddens jaktturism i Järnudda utanför Hultsfred.

I vanliga fall ordnar han jaktturism på sina marker, och det kommer jaktgäster från snart sagt hela norra Europa för att jaga. Mestadels är det rådjur och vildsvin. Sådana finns det gott om i trakterna.

Så i vanliga fall är bastun intill sjön till för jaktgästerna. 

– Men nu sätter coronaviruset stopp för jaktresorna, det blev tvärstopp fullständigt, säger Kim Börjesson. Så jag började fundera på andra sätt att använda bastun. Det är upprinnelsen till den här satsningen.

Och det dröjde inte länge förrän en ny idé tog form. Kim Börjesson vänder sig till familjer i närområdet att hyra in sig i bastun.

Han tänker sig att besöket kan börja med grillning och att man tänder upp i bastun, och medan den blir varm går man ut i skogen och väljer ut en julgran som man får hugga.

Efter skogspromenaden blir det sedan bastubad.

Kim Börjesson lanserade sin idé på sociala medier och gensvaret har blivit enormt. 

– Jag har nog aldrig fått så många reaktioner på ett inlägg, säger han. Men hittills har det inte blivit några bokningar.

Men så är det ju inte riktigt dags för julgran ännu.

Han räknar med att konceptet kommer att leva vidare även efter orona, när möjligheten för kompisgäng att boka in sig återkommer.

– På sikt är det också meningen, säger han, att man ska kunna skjuta sin egen julgran, det är en gammal jägartradition.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!