Kämpigt när camparna uteblir - "Det är riktigt illa"

90 procent färre gäster och en stor ekonomisk förlust. Coronaviruset har slagit hårt mot Pinnarps camping och föreståndaren Gooitzen Elzinga har gett upp hoppet om årets säsong.

"Det är illa", säger Gooitzen Elzinga om läget vid Pinnarps camping. Han bedömer att han har haft uppemot 90 procent färre gäster än normalt.

"Det är illa", säger Gooitzen Elzinga om läget vid Pinnarps camping. Han bedömer att han har haft uppemot 90 procent färre gäster än normalt.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-08-05 10:00

– Det kommer inte att bli bättre, det är för sent. Nu är det enda alternativet att överleva och hålla tummarna för att det blir en bättring till nästa år, konstaterar han.

När vi träffas vid campingens reception är det ett 15-tal gäster, utländska som svenska, som har slagits sig till ro på området. I normala fall, när en pandemi inte råder, brukar beläggningen vara betydligt högre.

– Det borde vara fullt och högsäsong, med ett par hundra gäster, men det här är riktigt illa. Nu är det som det brukar vara i början av säsongen hela tiden och då går det åt mer pengar än det kommer in, konstaterar Elzinga.

– Det tar givetvis på besparingarna, men det är inte så mycket annat man kan göra. Inte så länge Europa anser och har bilden av att Sverige är ett av de farligaste länderna att resa till.

undefined
"Ingen av oss är jätteförtjusta i folksamlingar", säger kollegorna Robert Backlund och Don Nordell som trivs med en lugnare camping än normalt.

Enligt Elzinga har han haft betydligt färre gäster från Tyskland och Nederländerna - även svenskarna har uteblivit.

Är du orolig för framtiden?

– Om känslan kring Sverige inte försvinner i resten av Europa, och nästa säsong blir sämre än vanligt, kan jag inte kompensera för förlusten i år. Då är det en stor risk att jag inte kan fortsätta här i Pinnarp - det oroar mig.

Vad tänker du göra för att möta situationen?

– Det är en del av problemet. Jag kan inte göra så mycket mer än det jag redan gör.

När vi kliver ut bland gästerna på campingen träffar vi kollegorna Robert Backlund och Don Nordell, från Linköping respektive Norrköping. Coronaviruset har bidragit till deras besök.

– Jag köpte den här husbilen i början av semestern - det är ju corona och det här var det enda som jag och frun kunde komma på. Campande är inget som tillhör barndomen direkt men jag gillar idén och jag och Don har pratat om att göra det här tidigare - och nu blev det av, förklarar Backlund, konstaterar att campingen är tom, och fortsätter:

– Ingen av oss är väl jätteförtjusta i folksamlingar så det här gynnar oss. Det är dock sämre för campingen såklart.

undefined
"Vi är inte rädda för coronaviruset", säger den tyska turisten Marie Klaeck som trots pandemin semestrar i Sverige med familjen under två veckor.

Enligt Marie Klaeck från Dresden i Tyskland, som trots pandemin är på semester i Sverige, märks det tydligt att det är fler både svenskar och tyskar som "hemestrar" i år.

– Många tyskar stannar hemma och vi funderade länge över hur vi skulle göra men när regeringen tog bort sin varning bestämde vi oss för att åka. Vi är inte rädda för coronaviruset - speciellt inte när vi är ute i naturen.

Gooitzen Elzinga är orolig över att nästa säsong också ska påverkas negativt av viruset. "Då finns en risk att jag inte kan fortsätta", förklarar han.
Gooitzen Elzinga är orolig över att nästa säsong också ska påverkas negativt av viruset. "Då finns en risk att jag inte kan fortsätta", förklarar han.
Karta: Pinnarp Camping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!