Kaptenen om säsongen och slutspelet: "Realistisk chans"

Revansch. Det är Vimmerby Hockeys lagkapten Anton Carlsson ute efter i slutspelet av Hockeyettan som inleds på tisdag. "Jag tycker att vi har en realistisk chans att nå Allsvenskan", säger han.

Vimmerby Hockeys lagkapten Anton Carlsson känner sig revanschsugen inför det stundande slutspelet i och anser att laget har en rimlig chans att nå Allsvenskan.

Vimmerby Hockeys lagkapten Anton Carlsson känner sig revanschsugen inför det stundande slutspelet i och anser att laget har en rimlig chans att nå Allsvenskan.

Foto: Magnus Strömsten

Ishockey2021-03-24 18:00

5 DAGAR KVAR

Inför säsongen gav VH-tränaren Phil Horsky Anton Carlsson förtroendet att ta över som lagkapten. 24-åringen tycker inte att skillnaden är så stor jämfört med innan han axlade det ansvaret.

– Jag tycker att det har känts ganska likt mot andra säsonger. Vi har en stark stomme med många ledargestalter i laget som Jakob Karlsson, Pelle Ström och Oskar Carlsson. Vi hjälps åt både på och utanför isen, säger han.

Har ditt eget spel förändrats av att du har ett C på bröstet på tröjan?

– Inte så mycket egentligen. Jag har alltid haft en spelstil där jag kämpar och sliter och försöker föregå med gott exempel. Det har jag gjort den här säsongen med och jag har fått mycket istid så något måste jag ha gjort rätt.

I rollen som lagkapten ingår även att prata med domarteamet under matcherna. 

– Jag gillar att ha en bra dialog med domarna. Vi har ofta samma domare i flera matcher så det gäller att bygga upp en bra relation med dem över tid. I bästa fall kan man få med sig lite fördelar den vägen, men det gäller i alla fall att inte få en domare emot sig.

I dagens ishockey är det ganska stor omsättning på spelare i truppen både under och mellan säsonger. Det kan leda till utmaningar när det gäller att bygga upp sammanhållningen i laget, men Anton Carlsson anser att VH har lyckats väl i det avseendet.

– Det är inget som jag tar extra stort ansvar för personligen, men generellt tycker jag att vi är ganska duktiga på att få in folk i laget. Det finns många exempel på spelare som har trivts och blivit kvar länge genom åren, säger han.

VH har 40 matcher bakom sig inför det stundande slutspelet. En säsong som präglats av coronapandemin som både lett till tomma läktare på matcherna och att många lag drabbats av smitta och tvingats skjuta på matcher.

undefined
Anton Carlsson tycker inte att det har varit så stor skillnad att spela sin första säsong som lagkapten.

Har det varit svårt att tända till utan publik på matcherna?

– I början kändes det väldigt ovant, men det har blivit bättre under säsongen. Nu kommer man säkert att sakna publiken lite extra under kvalmatcherna då vi brukar ha ett stort stöd, inte minst på bortamatcherna. 

Anton Carlsson, som gör sin femte säsong som ordinarie i A-laget, har hunnit samla på sig en hel del erfarenhet av kvalspel under åren.

– Det jag minns mest är ett par tuffa förluster i play off 3 mot Kristianstad och ifjol när vi stod med ena foten i kvalserien och det blev inställt. Därför är känslan inför årets slutspel att man är väldigt sugen på revansch.

Hur ser du på VH.s chanser att ta sig upp i Hockeyallsvenskan i år?

– Visst är det en lång väg att vandra, men jag tycker ändå att vi har en realistisk chans. Under säsongen har vi visat hur bra vi kan vara när vi tog nio segrar i rad. Kan vi spela lika bra framöver kan det räcka långt. Samtidigt vet vi att det är mycket tillfälligheter som avgör.

När VH går in i slutspelet på tisdag gör man det utan att ha spelat match på drygt två veckor. Det är dock inget som oroar kapten Carlsson.

– Vi har lärt oss att träna oss i form under de senaste säsongerna. Det gäller att hålla uppe intensiteten och energin på träningarna så vi kommer väl förberedda till match, säger Anton som hoppas att både han och laget ska hitta toppformen till slutspelet.

– Både jag och laget hade en dipp i slutet av grundserien och början av Allettan, men nu känns det som att formen är på väg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!