Karlsson: "Kände mig oslagbar"

Frida Karlsson var ostoppbar i världscuppremiären i Ruka. Den svenska längdstjärnan vann tio kilometer klassiskt – 13,7 sekunder före norska rivalen Therese Johaug. –Om hon gör ett sämre lopp vill jag vara där och hugga och i dag högg jag, säger Karlsson.

Frida Karlsson.

Frida Karlsson.

Foto: Torstein Bøe/NTB/TT

Längdskidor2021-11-27 14:22

Den här kyliga dagen i finländska Ruka måste skapat många funderingar hos skiddrottningen Therese Johaug. Detta var första gången sedan 8 mars 2015 som hon förlorade ett lopp i klassisk stil med individuell start. Och hon gjorde det mot en Frida Karlsson som tydligt signalerade att det ingick i hennes OS-plan, där allt nu går som planerat.

Säkert ett stressande besked i Therese Johaugs jakt på sitt första individuella OS-guld.

– Det var ett bra lopp för mig, men Frida Karlsson var bättre än jag. Det visar att allt måste klaffa om man ska stå överst på pallen och man ska ha toppformen. Det hade inte jag i dag, sa Therese Johaug, med en blick som hon inte brukar ha efter ett segerlopp.

Allt enligt plan för Karlsson

Det märktes att hon nu fick en allvarlig fundering, speciellt eftersom tyskan Katharina Henning bara var 0,5 sekunder efter henne. Dessutom förklarade Johaug att hon de senaste två helgerna inte gjort perfekta avslutningar på loppen.

Samtidigt berättar Frida Karlsson att allt hon nu gör fungerar enligt hennes fastställda plan. Från det överraskande initiativet att åka fredagens sprint till att nu göra ett totalfokuserat lopp.

– Jag var så himla trygg i åkningen. Inget kunde påverka mig. Jag hörde tiderna, men lyssnade inte på dem. Jag fokuserade på vad jag skulle göra här och nu, berättar Frida Karlsson och fortsätter:

– Jag kände mig avslappnad och hade en extra växel att lägga in mot slutet. Det var himla kul och jag kände mig oslagbar.

Flera noterar också hur Frida Karlsson nu åker större och mer kraftfullt jämfört med tidigare:

– Jag har blivit stabilare i kroppen. Det har vi jobbat med och vi har trott att det varit anledningen till att jag i slutet av loppet inte riktigt orkat. Nu är det något annat. Jag kan åka mer avslappnat och inte behöva lösa energi.

TT: Hur stressad tror du Therese Johaug är nu i sin OS-planering?

– Jag vet inte. Jag kan bara svara på frågor om mig själv. Och jag har nu full kontroll på läget. Jag är precis där jag vill vara just nu. Jag vet att jag är i bra slag och behöver inte jaga. Nu är det bara att följa planen och är trygg i det, svarar Frida Karlsson och förklarar att nu är det viktigt att vara pigg och frisk.

– Jag ska inte träna ner mig, utan hålla mig frisk. Jag är trygg i den träning som jag gjort. Nu ska jag fokusera på att vara fräsch på tävlingarna och få ut så mycket av dem.

Ovanlig jaktstart

På söndag blir det en historisk jaktstart. För första gången blir det Therese Johaug som kommer att få jaga. Hon brukar vara i säker ledning och sedan kunna disponera jaktstarten som hon vill. Nu ligger hon 13,7 sekunder efter Frida Karlsson, som dessutom är en vassare spurtare. Det kommer att bli ett scenario som världens damskidåkningen inte upplevt på flera år.

Frida Karlsson har taktiken klar:

­– Jag kommer att åka lika stort och avslappnat som i dag och om de kommer ikapp ska jag vara trygg i att jag har en stark avslutning.

Fakta: Ställningen inför jaktstarten

Damer: 1) Frida Karlsson, 2) Therese Johaug, Norge, + 13, 7 sekunder, 3) Katharina Henning, Tyskland, + 15,2 sekunder, 4) Ebba Andersson + 31,8. Övr sv: 12) Moa Olsson + 57,6 , 19) Anna Dyvik +1,16,6, 22) Louise Lindström +1.21.0, 23) Charlotte Kalla 1.23.6.

Herrar: 1) Iivo Niskanen, Finland 2) Alexej Tjervotkin, Ryssland, +8,3 sekunder, Alexander Bolsjunov, do, + 14,1. Sv: 22) Leo Johansson + 1.22.6, 35) Calle Halfvarsson 1.48.8, 36) Fredrik Andersson 1.49.0.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om