Katthult håller öppet trots Corona

”Det är många som kommer långväga och ändå vill se arvet efter Astrid Lindgrens böcker. Därför provar vi att hålla öppet” berättar Kent Buskas på Katthult.

Erika Lind tycker att det var mysigt att få klappa lammen vid Katthult.

Erika Lind tycker att det var mysigt att få klappa lammen vid Katthult.

Foto: Elin E Elmström

Vimmerby kommun2020-06-30 20:00

Sedan midsommardagen har gården i Gibberyd, känt som Katthult i Emilfilmerna, varit öppet för besök. 

–När myndigheterna släppte lite på restriktionerna och djurparkerna skulle öppna bestämde vi oss för att prova det också, berättar Kent Buskas en av familjemedlemmarna som äger och sköter gården. 

Avståndsskyltar, plexiglas, nytt handfat och tvålpumpar är åtgärder som tagits för att anpassa verksamheten till corona-situationen. Att färre än vanligt nu väljer att ta sig till inspelningsplatsen menar Kent Buskas är positivt. 

–Det är inte alls samma tryck som tidigare år men med tanke på Coronan känns det ganska bra. Jag tror att det är ungefär 50% färre besökare. Det blir lättare för oss att hantera. Dessutom har vi stora ytor som turisterna kan röra sig på. Speciellt sedan vi till i år har anlagt en damm-promenad. Jag tycker att de flesta tänker på det här med att hålla avstånd men en del kommer och ställer sig rätt nära för att prata.

Hittills har runt 70 personer per dag letat sig till gården. En normal sommar berättar Kent Buskas att det kan komma uppemot 1000 personer under en dag i högsäsong. 

–Vad som påverkas är intäkterna för att hålla gården i trim. Det kostar rätt mycket att driva den så vi kommer inte kunna utveckla den i samma takt som tidigare år eftersom vi skjuter in vinst till underhåll på byggnader. Sedan har vi alla i familjerna jobb på sidan om vilket gör att vi inte påverkas lika mycket som vissa andra besöksmål. 

Hur stängningen av Astrid Lindgrens Värld kommer att påverka verksamheten menar Kent Buskas att det i nuläget inte går att avgöra. 

–Vi vet inte än hur det blir nu när Astrid Lindgrens Värld stängts. Antingen får vi färre besökare eller så får vi fler då turisterna letar efter annat att göra. Jag tycker hur som helst att det är skönt att vi tog beslutet att öppna. Det här ett kulturarv som gästerna verkar uppskatta. Själv är jag uppväxt med att ha turisterna här och det skulle kännas tomt om de inte kom. Sedan kanske vi tvingas stänga men det återstår att se. Än så länge håller folk avstånd så hoppas att vi kan fortsätta ha det öppet. 

Bland besökarna på plats fanns Erika Lind med föräldrarna Anna Linder, Tobias Lind och syskonen Oskar och Tage.

– Det är otroligt häftigt att får vara där filmerna utspelar sig, berättar hon. 

Handfat med tvålpump är en av åtgärderna som tagits på grund av pandemin.
Handfat med tvålpump är en av åtgärderna som tagits på grund av pandemin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!