Kinda får statliga extrapengar till vuxenutbildningen

Kinda kommun har fått 190 000 i statsbidrag av Skolverket. Pengarna ska användas till stöd inom vuxenutbildningen.

Sara Frank, biträdande förvaltningschef på bildningsförvaltningen i Kinda kommun, berättar om hur de statliga extrapengarna ska bidra till extra stöd på vuxenutbildningen.

Sara Frank, biträdande förvaltningschef på bildningsförvaltningen i Kinda kommun, berättar om hur de statliga extrapengarna ska bidra till extra stöd på vuxenutbildningen.

Foto: TT/Max Elofsson/bildmontage

Kinda2022-01-27 13:56

Det var tidigare i veckan som Skolverket meddelade att Kinda kommun beviljas statsbidrag.

Kinda har lämnat in en ansökan för hela länets räkning och totalt har kommunerna gemensamt beviljats 5 090 000 kronor. Av dem får Kinda 190 000 kronor.

– Det är fantastiskt roligt. Vi fick alla pengar som vi ansökte om, säger Sara Frank, biträdande förvaltningschef på bildningsförvaltningen i Kinda kommun.

Pengarna ska gå till elevstöd i vuxenutbildningen.

– Där finns det jättestora behov. Stöd finns inte på samma sätt som det finns i grundskolan och i gymnasieskolan. På vuxenutbildningen har man rätt till anpassningar i klassrum men det finns inte annat stöd som är lagstadgat, säger Sara Frank och fortsätter:

– Det är många elever som läser på komvux som har svårigheter i skolan eller som har språksvårigheter för att de är nyanlända och därmed behöver stöd. Och då kan vi ge det i högre utsträckning i och med det här.

Det är första gången som Kinda hanterar just den här ansökan. Att kommunerna hjälps åt är vanligt.

– Svårigheten med det här statsbidraget är att det är ettårigt. Vi får det i ett år och sedan är det en ny ansökningsomgång. Det är alltid svårt att rigga insatser under korta perioder. Det är i huvudsak personalkostnader och det är inte lätt att bygga om år från år, säger hon.

Att de den här gången fått pengarna tidigt under året gör saker enklare.

– Nu hinner vi göra ganska mycket av de här pengarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!