Kindas kyrkor går samman mot de nya bidragsreglerna

"Vi ser det som en värdefull bekräftelse att vår verksamhet bedöms likvärdigt". Det skriver Kindas samtliga kyrkor i ett brev till kommunen - som en reaktion på de nya bidragsreglerna.

Jörgen Sundeborn (Kinda pastorat), Carin Olsson (Brokyrkan), Conny Johansson (Kisa frikyrkoförsamling) och Jyrki Myöhänen (Rimforsa församling) har alla skickat ett brev till Kinda kommun.

Jörgen Sundeborn (Kinda pastorat), Carin Olsson (Brokyrkan), Conny Johansson (Kisa frikyrkoförsamling) och Jyrki Myöhänen (Rimforsa församling) har alla skickat ett brev till Kinda kommun.

Foto: Dennis Petersson/Max Elofsson/Victor Bomgren/bildmontage

Kisa2020-10-29 05:00

För två veckor sedan var det nya omarbetade reglementet för det kommunala föreningsbidraget, riktat mot barn- och ungdomsverksamhet, uppe och vände i kommunfullmäktige (kf). Kritik lyftes då över en formulering där andemeningen är att verksamheter med religiös inriktning inte längre är bidragsberättigade. Under tisdagen var ärendet åter uppe i samhällsbyggnadsnämnden (sbn) för beslut. Nämnden ändrar inte sitt ställningstagande trots kyrkornas brev.

– Jag tycker att den formulering som ligger är helt rätt och nämnden har inte valt att ändra på den. Som jag förstår det kan de religiösa organisationerna fortsatt få föreningsbidrag för sin barn- och ungdomsverksamhet men inte för den del som utgör religiös inriktning, förklarar nämndordförande Mikael Österling (L).

Varför är det viktigt att tydliggöra det i reglerna?

– Jag tycker det är viktigt att vi inte tar våra skattemedel till religiös verksamhet, oavsett vilken det är.

undefined
Mikael Österling (L) och hans samhällsbyggnadsnämnd ändrar inte sin uppfattning i frågan men överlämnar det slutgiltiga beslutet till kommunfullmäktige.

Sbn beslutade dock att dela upp det nya reglementet i två beslut. Bidragsprocessen och beräkningsgrunderna klubbades igenom vid sammanträdet. De allmänna bestämmelserna och villkoren, där den ifrågasatta formuleringen finns med, kommer att behandlas av såväl kommunstyrelsen som kf.

– Vårt förslag till beslut ligger fast men utifrån den nya uppdelningen blir det en fråga för kf att avgöra, berättar Österling.

Rimforsa församling, Kinda pastorat, Pingstkyrkan och Kisa Frikyrkoförsamling. Equmeniakyrkan, Kristen Idrottskontakt och Brokyrkan. Samtliga organisationer står bakom den skrivelse som är inskickad till kommunen. Här föreslår de att formuleringen ändras till att religiösa organisationer "som i sin verksamhet respekterar demokratins idéer vilka inkluderar jämställdhet, alla människors lika värde och förbud mot diskriminering" ska berättigas bidrag.

– Det är bra att vi får ett enhetligt dokument för bidraget, det finns mycket som är bra i det, men den här formuleringen ställer vi oss emot. Så fungerar inte vår barn- och ungdomsverksamhet. Givetvis finns det kristna inslag, konstaterar Brokyrkans ordförande Carin Olsson och avslutar:

– Ingen av våra kyrkor står och faller med föreningsbidraget, en del nyttjar det inte alls, men vi tycker att vi är en viktig del av samhället och ska kunna ta del av bidraget på samma sätt som alla andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!