Kisakillen hyllas: "Är en sann samhällsförbättrare"

Genom den årliga utmärkelsen "Ungt Kurage" hyllar Raoul Wallenberg Academy ungdomar som gör skillnad i sin vardag. I år är Kisakillen Mohamed Amiin en av pristagarna.

21-åriga Mohamed Amiin driver Kisaföreningen "Hope för ungdomsutveckling". Nu hyllas han för sitt samhällsengagemang.

21-åriga Mohamed Amiin driver Kisaföreningen "Hope för ungdomsutveckling". Nu hyllas han för sitt samhällsengagemang.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-06-17 19:00

Lokalt är 21-åringen, som kom till Sverige för drygt fem år sedan, mest känd som grundare till föreningen "Hope för ungdomsutveckling". Genom föreläsningar och andra aktiviteter är det huvudsakliga målet att skapa en positiv integration. Under våren, tack vare EU-bidrag, anordnades en sex dagar lång utbildning med fokus på psykisk hälsa. Förutom detta har Mohamed också grundat initiativet BadbaadNaf ("Rädda ett liv) som är ett volontärsprogram för bloddonation i hans hemland Somaliland.

– Där jag kommer ifrån är det många mammor som dör under förlossningen på grund av blodbrist, så då funderade jag på hur man skulle kunna hjälpa till och uppmuntra människor att donera mer. Programmet har varit aktivt sedan 2017, berättar Kisakillen.

undefined
I föreningen Hope för ungdomsutveckling arrageras bland annat läxhjälp som stöttar barn och unga i sina studier.

Enligt Raoul Wallenberg Academy, som är en insamlingsstiftelse, är Mohamed en sann samhällsförbättrare. "Han är en av 13 ungdomar som får utmärkelsen "Ungt Kurage" för att han genom olika initiativ skapar samhällsförändring. Han har agerat med stort mått av mod, civilkurage, empati och handlingskraft för ett medmänskligare samhälle", lyder motiveringen. I juryn har bland andra fotbollsspelaren Jiloan Hamad och artisten Oscar Zia suttit. I priset ingår även en resa i Raoul Wallenbergs fotspår.

– Det här ger kraft till att fortsätta arbeta och uppmuntrar mitt engagemang. Jag ska försöka göra allt jag kan för att skapa ett mer positivt och hållbart samhälle, säger en glad Mohamed Amiin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!