Klart: Åbro köper 5,6 hektar mark av kommunen

Åbro får köpa Vimarvallen av kommunen. Prislappen är 1,7 miljoner. ”Först handlar det om att säkerställa vårt vatten och vår omgivning”, säger Henrik Dunge, vd på Åbro Bryggeri.

Henrik Dunge, vd på Åbro Bryggeri, säger att markaffären med Vimmerby kommun handlar om att säkerställa vatten och omgivning kring bryggeriet.

Henrik Dunge, vd på Åbro Bryggeri, säger att markaffären med Vimmerby kommun handlar om att säkerställa vatten och omgivning kring bryggeriet.

Foto: Roelof Stroetinga

Vimmerby2020-10-28 11:48

Det har gått två år sedan kommunstyrelsens arbetsutskott gav samhällsbyggnadsavdelningen i uppdrag att ta fram ett avtalsförslag mellan kommunen och Åbro Bryggeri. Nu ställer sig en enig kommunstyrelse bakom köpeavtalet som innebär att dryckesjätten kan köpa Vimarvallen med omkringliggande mark, totalt 56 000 kvadratmeter för 1,7 miljoner.

Vd Henrik Dunge säger att det först och främst handlar om att säkerställa området.

– Nummer ett är att säkra vårt vatten och omgivningen kring oss, det här ligger i det vattenskyddsområde som Vimmerby Energi gör en stor utredning kring och det är viktigt för oss att säkerställa området.

Vad betyder det konkret – har ni några planer att nyttja området i er verksamhet?

– Det vet vi inte än, vi har först och främst velat få affären klar. Vi har inga konkreta planer på att bygga något lager eller så, kanske kan det bli solpaneler, där hänger det på vad som händer energimässigt. Eller så blir det kanske ett fint friluftsområde.

Vimarvallen var i över 80 år hemmaarena för Vimmerby IF. 2015 flyttade fotbollen till nuvarande arenan på Ceos. En anledning till flytten var just att Vimarvallen ligger inom vattenskyddsområdet. Årets Bullerby Cup, som ställdes in på grund av pandemin, skulle ha haft tillgång till planen.

– Vi för diskussioner med Vimmerby IF och tanken är att kunna ha kvar fotbollsplanen tills vidare. Sedan får vi se vad som händer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!