Klart besked: "Det blir enkelserier i Småland"

Nu är det klart. De som hoppats på en hel säsong kan sluta med det. Fotbollsserierna i Småland kommer att avgöras via enkelserier. "Det gick en brytpunkt vid 23 maj och då kan vi inte börja spela efter de nya restriktionerna", säger Mats Larlind på Smålands Fotbollförbund.

Nu är det klart. Alla lag i distriktsserierna i Småland får nöja sig med enkelmöten – i år också.

Nu är det klart. Alla lag i distriktsserierna i Småland får nöja sig med enkelmöten – i år också.

Foto: Arkiv

Fotboll2021-05-12 11:47

I går beslutade Östgötafotbollen att det blir enkelmöten på distriktsnivå. 

Nu har SMFF fattat samma beslut. 

– Det finns inte längre någon möjlighet att ha dubbla möten. Nu har även Region Kalmar Län följt efter Region Kronoberg och förlängt restriktionerna till slutet av maj, säger Mats Larlind. 

Går det inte ändå att få till dubbelmöten om man komprimerar spelprogrammet?

– Nej, inte i det här läget. På seriekonferensen och i olika sammanhang har majoriteten av föreningarna i distriktet framfört att blir det inte spel förrän i juni så är det enkelserier som gäller. 

Det här innebär att det blir samma situation som 2020, då serierna i Småland satte högsta fart först i augusti. 

Risken torde vara uppenbar att många spelare i Småland tappar motivation, lessnar och kanske lägger av. 

Hur ser du på det?

– Visst kan det bli så. Förra säsongen visade statistik att svensk fotboll på alla nivåer hade 10 000 färre aktiva spelare som var registrerade i Fogis än under 2019. Den statistiken får man ta med en nypa salt. Men det är klart att det är en fara att spelare tröttnar. Och minst lika allvarligt är det om även ledare och tränare, de som jobbar i kiosken eller klipper gräsmattan också tappar i motivation, säger Mats Larlind och fortsätter:

– Det är klart att det här är tufft för många inom fotbollen. Men för vår del har det bara varit att rätta oss efter de restriktioner som finns från regionerna och smittskyddsläkarna. Det är vad vi har att förhålla oss till. Beslutsfattandet ligger hos dem. Och smittsskyddsläkarna gör bara sitt jobb. 

I går (tisdag) kom beskedet att svenska fotbollförbundet skjuter fram starten (5-6 juni) i de lägre förbundsserierna. Tror du att det blir dubbelmöten där?

– Det är svajigt. Vad jag förstår så ligger det en enkät ute där herrlagen i division tre får svara på om de kan tänka sig att starta tidigare i juli och dessutom spela i november för att möjligheten till dubbelmöten ska finnas. Vi får se vad de kommer fram till.

Larlind säger vidare att det precis som förra året finns chans för föreningarna att komma igång med serierna innan hösten – om nu restriktionerna mildras och det tillåts att spela fotboll på seniornivå igen.

– Det kan ju vara så att restriktionerna hävs i början av juni. Då är det fritt fram att spela matcher med början i omgång tolv i en tolvlagsserie om föreningarna i fråga är överens. Så var det 2020. Då spelade vissa lag tre matcher innan sommaruppehållet. Och det kan jag tycka är bra. Som spelare skulle jag inget hellre vilja än att komma igång och spela matcher. Från ett domarperspektiv vore det också positivt, då det kan bli tajt för domarna i höst om alla matcher ska spelas då. 

Så här säger förre Vimmerbyprofilen Alicia Strand, som numera spela i Tjust IF, om beskedet:

– Det är jättetråkigt så klart, men väntat. Jag hade ställt in mig på enkelserie, men nu är jag spelsugen och längtar efter att få spela match.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!