Klart med hur mycket VH måste ha i eget kapital

Nu är det bestämt hur mycket Vimmerby Hockey och de andra klubbarna i de tre högsta ligorna måste ha i eget kapital enligt Svenska ishockeyförbundets föreskrifter

Vimmerby Hockey behöver nå upp i ett eget kapital på 180 000 kronor nästa säsong för att klara förbundets krav.

Vimmerby Hockey behöver nå upp i ett eget kapital på 180 000 kronor nästa säsong för att klara förbundets krav.

Foto: Torbjörn Allvin

Ishockey2021-06-12 16:30

Tidigare har det varit fasta belopp hur mycket klubbarna behövde ha i eget kapital. Inför 2022 skulle kravet i Hockeyallsvenskan har varit fyra miljoner kronor i eget kapital, men det slopas nu.

När covid-19 slog till våren 2020 beslutade Svenska ishockeyförbundets att slopa kapitalkravet för den nyss avslutade säsongen och för den kommande säsongen.

Till 2022 kommer kapitalkravet återinföras, men istället för ett fast belopp kommer det bli en procentsats av klubbarnas omsättning.

På Svenska ishockeyförbundets årsmöte i fredags togs beslutet om vilka procentsatser som kommer gälla för att få spela i nationella seriererna, SHL, Hockeyallsvenskan, Hockeyettan samt SDHL.

2022: Två procent. 2023: Fem procent. 2024: Åtta procent. 2025: Tio procent.

Detta beslut är något som välkomnas av Vimmerby Hockeys vice ordförande Anders Kostenius.

– Detta känns rimligare än det fasta beloppet. Vi konkurrerar med klubbar som har betydligt högre omsättning och då känns den här modellen mer rättvis. Det är bra att den införs gradvis också, säger han.

Vimmerby Hockey hade en omsättning på knappt nio miljoner kronor föregående säsong. Det innebär att kravet på eget kapital till nästa säsong hamnar på runt 180 000 kronor.

– Det känns klart hanterbart för oss. Vi har jobbat på att få upp vårt egna kapital en längre tid och är väl förberedda på detta, säger Anders Kostenius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!