Julens många ansikten i klok novellsamling

Klas Östergren blandar gammalt och nytt i en julig samling full av livsvisdom.

Klas Östergren är en av sin generations mest uppburna svenska författare. Han gav tidigare i höstas ut den hyllade romanen "Två pistoler".

Klas Östergren är en av sin generations mest uppburna svenska författare. Han gav tidigare i höstas ut den hyllade romanen "Två pistoler".

Foto: Johan Nilsson/TT

Recension2021-11-27 06:50
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Noveller

Klas Östergren

Julrevy i Jonseryd

Bokförlaget Polaris

En döende far önskar sig en basker från Paris, ett käbblande syskonpar hittar tillbaka till varandra och en inarbetad jultradition kommer av sig. "Julrevy i Jonseryd" samlar noveller smaksatta med Klas Östergrens favoritkryddor; det plötsliga, anekdotiska, gåtfulla, humoristiska och tragiska. Författaren må vara mest rosad för sina romaner, men hans stil och teknik har alltid kommit till sin fulla rätt just i kortare format.

Majoriteten av berättelserna har tidigare publicerats i tidningar och radio, men med hjälp av den långa, nyskrivna titelnovellen inordnas de i ett större sammanhang med julen som stadig ram. Östergrens alterego anlitas i den som "extern resurs" för att gjuta nytt liv i en julrevy. Berättelsen är en rundmålning av en samtida svensk småstad när den är som bäst, med trevliga krogar och färgstarka original.

Novellen handlar om valet mellan att bagatellisera en händelse eller att ge den en avgörande innebörd. Men den handlar även om förändringar som vidtas enbart för att saker ska förbli vid det gamla. Är det kanske en finurlig allegori över Östergrens äventyr i Svenska Akademien? Det får läsaren avgöra.

I slutet breder snön ut sin oskuld över det som har varit, över sorg och glädje, över skratt och gråt, och man bjuds på en del klokskap. Östergren börjar i sitt författarskap alltmer framstå som en vördnadsvärd åldring och förmedlare av ackumulerad livsvisdom. Det är inte utan viss förnöjelse som han låter det ske.