Klubbarna tjuvstartar säsongen i maj – med en cup

Bauhausligan har blivit uppskjuten till den 1 juni. Därför har en speedwaycup lanserats för att kunna erbjuda förarna bra träningstillfällen innan säsongsstarten.

Västervik är ett av lagen som är med i cupen.

Västervik är ett av lagen som är med i cupen.

Foto: Ilkka Ranta

Speedway2021-04-23 11:02

Eftersom det råder begränsade möjligheter för förarna att köra utomlands och få bra träningstillfällen i Sverige började några av Bauhausligans klubbar titta på andra alternativ. Ganska snart kom man fram till en träningsturnering.

Garageportexperten Cup kommer att köras med tre lag bestående av Indianerna, Smederna och ett kombinationslag från Lejonen och Västervik.

"Respektive lag arrangerar en deltävling var, som kommer att tv-sändas genom ligans sändningspartner C More. Ett väldigt positivt initiativ för sporten och där intresset från C More också visar att det finns ett stort sug efter livesänd idrott och speedway redan innan säsongsstarten”, säger Elitspeedway Sveriges (ESS) ordförande Mikael Holmstrand i ett pressmeddelande.

Turneringen sker med klubbarnas svenska förare, där det dock kommer att lånas in ytterligare svenska förare vid behov.

Matcherna körs med ett 3-lags schema och innehåller 21 heat. Segraren i respektive deltävling får två poäng, tvåan får ett poäng och tredje lag får noll poäng. Efter de fyra deltävlingarna koras den totala vinnaren i träningsturneringen.

Premiären går i Gislaved den 4 maj för att sen gå vidare till Eskilstuna den 11:e, Västervik den 18:e och slutligen Kumla den 25:e.

Hur kommer det sig att det blev just de här fyra lagen?

– Det är ett svårt koncept att få ihop något snabbt med nio lag. De här fyra var mest på tå, säger Västervik Speedways lagledare Morgan Andersson.

Karta: Hejla Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!