Knarkskuld bakom grova våldsbrott i Vimmerby kommun

Två unga Vimmerbybor vaknade av att sex maskerade personer beväpnade med tillhyggen trängde sig in i bostaden. De hotade att döda en av de unga männen om han inte gav dem pengar. Nu åtalas sammanlagt sex personer för flera grova våldsbrott som ska bottna i knarkskulder.

Ett bollträ beslagtogs hos en av de misstänkta under utredningens gång. Den översta bilden är från den förundersökning som lämnats in till tingsrätten.

Ett bollträ beslagtogs hos en av de misstänkta under utredningens gång. Den översta bilden är från den förundersökning som lämnats in till tingsrätten.

Foto: Polisen/TT

Vimmerby2021-04-08 21:37

Det framgår av åtalet och en omfattande förundersökning på över 600 sidor som kammaråklagare Johan Rud lämnade in till Kalmar tingsrätt på torsdagen.

Fyra av de misstänkta har suttit häktade sedan den 12 mars medan de två övriga som åtalas inte varit frihetsberövade. Fem av dem åtalas för rån, två fall av grov misshandel, grov utpressning och olaga frihetsberövande.  

– Jag menar att de genomfört de här brotten tillammans och i samförstånd, säger Johan Rud.

Den sjätte misstänkte åtalas för grovt hemfridsbrott.

Enligt utredningen ska de misstänkta under natten till midsommardagen 2020 trängt sig in i en bostad i en mindre ort i Vimmerby kommun där två män i 25-årsåldern låg och sov. Maskerade och beväpnade med knogjärn, bollträ och skiftnyckel misshandlade de en av 25-åringarna med slag mot huvudet och hotade döda honom om han inte gav dem 5 000 kronor. Han fick kontakt med en anhörig som swishade över pengar.

Då ska de misstänkta ha tvingat med sig männen i en bil till Vimmerby för att ta ut pengarna i en bankomat. 

På väg till Vimmerby mötte de den första polispatrullen på väg till den första brottsplatsen och som larmats av den oroliga anhöriga.

Därefter gick färden till en annan mindre ort i kommunen där 25-åringen misshandlades på nytt. Liggande på marken ska han ha utsatts för ett tiotal knytnävsslag och sparkar. 

Senare ska de misstänkta gärningsmännen ha släppt av 25-åringarna strax utanför Vimmerby och kört vidare. De två gick in till stan och larmade polis.

Händelsen ledde till en omfattande polisinsats på flera platser i Vimmerby under midsommardagen. I juli i fjol anhölls flera av de misstänkta, men släpptes i brist på bevis. Men i mars i år anhölls och häktades de på nytt.

I förundersökningen förekommer flera uppgifter om narkotika och skulder mellan de inblandade parterna. Fyra av de misstänkta medger delar av händelseförloppet, men nekar till de brott de misstänks för. Två förnekar inblandning helt. 

Fyra av dem är i 20-årsåldern och två i 45-årsåldern. Fyra är hemmahörande i Vimmerby kommun och de övriga två i Skåne och Östergötland.

Åklagaren räknar med att det krävs minst två dagar när rättegången ska hållas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!