Komedianterna sätter upp klassiker - siktar på export

I coronatider friar Komedinaterna med utomhusteater med ett begränsat antal i publiken. På längre sikt är det mening att föreställningen ska spelas utomlands också.

Mårten kommer för att fria till grannens dotter Maria, men hans nervositet och andra inre och yttre egenskaper  ställer till med förväxlingar. Precis som kampen om mark och hundar.

Mårten kommer för att fria till grannens dotter Maria, men hans nervositet och andra inre och yttre egenskaper ställer till med förväxlingar. Precis som kampen om mark och hundar.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-06-06 12:00

– Vi ska repa in föreställningen på engelska också för att kunna vara med på kulturfestivalen Fringe i Edinburgh nästa år, dessutom finns också planer på att åka till Åland och spela, säger Maja Enqvist som regisserar Anton Tjechovs "Ett frieri". 

Först ska den ryska klassikern spelas på svenska i Vimmerby i sommar.

– På grund av corona spelar vi utomhus på Komediantens bakgård och med max 50 personer på plats, säger hon.

Uppsättningen ligger nära originalet förutom att de ryska namnen bytts ut till svenska och att man också skruvat upp karaktärerna en del. Särskilt friaren Mårten Gustafsson (Daniel Nestor) som dras med en rad både inre och yttre defekter när han klär upp sig för att gå till grannen och anhålla om dottern Marias (Annie McWilliams) hand. Hans dysfunktionella beteende ställer till med både det ena och det andra och det blir många vändor med trätor om både mark och hundar mellan de tu innan han ens kommer till skott med sitt ärende. 

Marias uppmuntrande fader Stefan Persson (Anders Enqvist) lägger sig också i händelseförloppet innan det hela kommer till sin slutliga uppgörelse.

– Vi tycker det är en rolig pjäs som ger många skratt. Vi har en enkel rekvisita för att lätt kunna flytta och spela på olika ställen, bland annat ska vi spela i Knastorp, säger Maja Enqvist.

Premiären blir i Vimmerby i slutet av juni.

Granndottern Maria Persson spelas av Annie McWilliams och friaren Mårten Gustafsson av Daniel Nestor.
Granndottern Maria Persson spelas av Annie McWilliams och friaren Mårten Gustafsson av Daniel Nestor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!