Kommunen ber om hjälp för att hantera "rätthaverist"

Kommunala tjänstemän tvingas lägga mycket tid på gå igenom och svara på synpunkter om den snart ettåriga politiska krisen. Nu vänder sig kommunen till SKR, Sveriges kommuner- och regioner för att få vägledning att hantera ett särskilt ärende som beskrivs som rättshaveristiskt.

Kommunens administrativa chef Anna Erlandsson Karlsson ser en tendens att ärenden av vad som i en begäran till SKR kallas "rättshaveristiskt beteende" ökat de senaste åren i Vimmerby.

Kommunens administrativa chef Anna Erlandsson Karlsson ser en tendens att ärenden av vad som i en begäran till SKR kallas "rättshaveristiskt beteende" ökat de senaste åren i Vimmerby.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-07-07 06:00

– Vi har ärenden som är svåra att hantera, men jag vill inte kommentera enskilda fall eller om det är ett rättshaveristiskt beteende eller inte, säger Anna Erlandsson Karlsson, administrativ chef på Vimmerby kommun. 

SR P4 Kalmar var först att berätta att kommunen vänder sig till SKR i ett ärende direkt kopplat till den arbetsmiljökris och politiska turbulens som bland annat tvingade förre kommunalrådet att avgå.

Anna Erlandsson Karlsson beskriver flera skäl till det..

– Det är väldigt viktigt att vi hanterar alla ärenden på ett juridiskt korrekt sätt. Nu är det ett ärende där behöver vi vägledning för hur vi ska bemöta och besvara det korrekt, säger hon.

Hur mycket tid tjänstemännen lägger på den typen av ärenden är oklart.

– Jag har inte räknat timmar, men det tenderar att ta flera medarbetares tid i anspråk, och då handlar det om ett fåtal ärenden och jag tror att de upplever en press av det.

Har det blivit fler såna ärenden ?

– Ja, jag har en känsla att det blivit mer frekvent sen ett– ett och ett halvt år tillbaka.

Även polisen får många anmälningar kopplat till kommunkrisen. Bara över Midsommarhelgen kom det in fyra. Polisens FU-ledare Susanne Hafström är sparsam i sin kommentar:

– Anmäla är var och ens rättighet, sen kanske det inte blir så mycket av de flesta av såna anmälningar.

Karta: Stadshuset i Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!