Kommunen förbereder för fotbollsstart: "Är positivt"

Från och med 1 juni hoppas många fotbollsföreningar att man får tillåtelse att börja spela matcher igen. Vimmerby kommun har nu skickat ut information till fotbollsklubbarna, där man upplyser om pandemilagen. "Vi står inför lite utmaningar", säger Mirja Holgersson, fritidssamordnare på Vimmerby kommun.

Mirja Holgersson, till vänster, är fritidssamordnare på Vimmerby kommun.

Mirja Holgersson, till vänster, är fritidssamordnare på Vimmerby kommun.

Foto: Arkiv

Fotboll2021-05-25 18:45

Mycket talar för att fotbollen på lägre nivå kommer igång på allvar i juni igen. Hittills har våra lokala fotbollslag fått träna, men inte spela matcher. Från och med 1 juni kan det vara grönt ljus för både tränings- och seriematcher igen.

Vimmerby kommun har därför i ett gemensamt utskick med RF-SISU Småland informerat fotbollsklubbarna i kommunen om pandemilagen. Eftersom den fortfarande gäller finns det en del begränsningar när det kommer till bland annat omklädningsrum.

Så här står det på Riksidrottsförbundets hemsida: "...varje besökare inom varje avgränsat utrymme ska kunna disponera minst 10 kvadratmeter av den tillgängliga ytan".

– Vi tycker att det är positivt att vi börjar se lite lättnader. Däremot har vi den här pandemilagen där vi står inför lite utmaningar. Omklädningsrummen är i regel relativt små och därför har vi skickat ut info om hur föreningarna ska tänka om man får börja spela matcher, säger Mirja Holgersson.

Hon fortsätter:

– På både kommunala och föreningsägda anläggningar är det tio kvadratmeter per person som gäller. Är ett omklädningsrum 20 kvadratmeter så betyder det att max två personer kan byta om samtidigt. Man måste som förening beräkna hur många som kan byta om samtidigt. Vi vill mest påbörja dialogen, så att det fungerar rent logistiskt.

Förbudet mot matchspel har tagits emot på olika sätt från spelare, ledare och folk runt omkring fotbollsklubbarna i trakten. Det har även Mirja Holgersson och hennes kollegor på Vimmerby kommun märkt av.

– Ja, det har varit olika från förening till förening. Vi har försökt ha en så god dialog som möjligt med alla. Men direktiven och rekommendationerna har varit svåra att tolka och det har varit svårt att veta vad som gäller, menar Holgersson.

Ett betydligt mer dystert besked är att den stora folkracefesten i Vimmerby – Semesterracet – har ställts in. Därtill riskerar Bullerby Cup att gå samma öde till mötes.

– Det är inte bara tråkigt för Vimmerby MS, utan för hela kommunen. Förra året tänkte man att det bara var en engångsföreteelse när både Semesterracet och Bullerby Cup ställdes in. Man trodde att det skulle vara som vanligt i år igen, suckar Holgersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!