Kommunen inför maxtak för hemtjänsten

Eksjö kommun inför nya regler för hemtjänst från och med 1 juni. Då införs ett maxtak på 150 timmar. Nio vårdplatser öppnar i Eksjö för att kompensera behovet.

Eksjö kommun inför maxtak för hemtjänsttimmar. De som har behov av mer än 150 timmar erbjuds flytta in på särskilt boende.

Eksjö kommun inför maxtak för hemtjänsttimmar. De som har behov av mer än 150 timmar erbjuds flytta in på särskilt boende.

Foto: JESSICA GOW / TT

2019-03-27 18:21

Eksjö kommun

Socialnämnden i Eksjö har tagit beslut att införa ett maxtak på 150 timmars hemtjänst per månad.

– Vi ändrar även delegationsordningen. Biståndshandläggaren beslutar om hemtjänst upp till 120 timmar. Mellan 120 och 150 timmar bestäms det av funktionschefen. Från 151 timmar och uppåt tas det upp i nästkommande nämnd, förklarar socialchef Patrik Karlsson.

– Har man 145 timmar och gör en ansökan på sju timmar, så får man ett avslag på två timmar. Har man 165 eller 170 timmar idag så kommer man att få dem. Men man får inte mer och då man har ett stort omvårdnadsbehov, är det mer skälig nivå att flytta in på ett särskilt boende, där man har personal dygnet runt, säger Patrik Karlssson.

– Man gör en inviduell bedömning och det kan vara så att man har andra medicinska åkommor, så man gör en annan bedömning. Då diskuterar vi en mänsklig faktor, säger socialnämndens ordförande Marie-Louise Gunnarsson (M).

De personer som omfattas av palliativ vård undantas helt.

– De kommer få sina timmar. De kommer aldrig att flyttas.

Förändringen innebär att kommunen måste möta upp behovet med nya boendeplatser, vilket sker i centrala Eksjö.

– Vi kommer att öppna avdelningen Enen på Marieberg som stått tom med nio vårdplatser. Vi kan inte bara erbjuda det utan att ha något, konstaterar de.

Enligt Patrik Karlsson har Eksjöbostäder meddelat att de behöver ett par månader för att ställa om lokalerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!