Kommunen missar två av tre ekonomiska mål

Kommunen klarade bara ett av de tre övergripande ekonomiska målen i fjol. Men trots det beviljades ansvarsfrihet för kommunstyrelsen och samtliga nämnder på måndagens fullmäktigesammanträde.

Roland Ilemark (S) är ordförande för kommunens revisorer och markerade att två av tre övergripande ekonomiska mål missades under förra året.

Roland Ilemark (S) är ordförande för kommunens revisorer och markerade att två av tre övergripande ekonomiska mål missades under förra året.

Foto: Roelof Stroetinga / arkiv

Vimmerby2021-05-11 16:02

– Målet att amortera på låneskulden och målet att betala alla investeringar till 100 procent med egna medel har inte nåtts, alltså har bara ett av tre mål nåtts, konstaterade revisorernas ordförande Roland Ilemark (S) när han redogjorde för granskningen av årets årsredovisning inför kommunfullmäktige.

Kommunen har inte betalat av på låneskulden med de cirka 16 miljoner som är en direkt koppling till skattehöjningen med 50 öre från och med 2016. 

77 procent av investeringskostnaderna i fjol betalades med egna medel. Därmed har man heller inte målet om 100 procent egenfinansierade investeringar.

Däremot klarar kommunen målet att nå ett överskott på minst två procent av skatteintäkter och statliga bidrag, cirka 20 miljoner kronor, i och med att resultatet för år 2020 blev 29 miljoner kronor.

Roland Ilemark markerade också att det är låg måluppfyllelse av verksamhetsmålen inom de olika nämnderna. Av de sammanlagt 35 olika verksamhetsmålen har 16 uppfyllts åtta är nära att uppfyllas och åtta mål har inte uppnåtts, enligt årsredovisningen.

– Uppfyllnadsgraden är låg och här behöver man se över och utveckla målen efter behoven, men i allt väsentligt visar årsredovisningen på en rättvisande ekonomi, sade Roland Ilemark.

Ingen av politikerna hade någon fråga om årsredovisningen som godkändes och ett enigt fullmäktige beviljade samtliga styrelser och nämnder ansvarsfrihet för 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!