Kommunens brev till Amanda Lind: "Stöd föreningarna"

Medlemmar i kommunstyrelsen och riksdagsledamöter från Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna har i en skrivelse till kulturministern påtalat vikten av fortsatt stöd till föreningslivet och civilsamhället.

"Ett stöd är egentligen inte bara för föreningarna utan för de samhällsmedborgare som tar del av föreningarnas aktiviteter, det är de som är de stora förlorarna" säger Ola Gustafsson (KD).

"Ett stöd är egentligen inte bara för föreningarna utan för de samhällsmedborgare som tar del av föreningarnas aktiviteter, det är de som är de stora förlorarna" säger Ola Gustafsson (KD).

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-08-09 20:00

Tillsammans med Vimmerby IF och Vimmerby MS har kommunen tidigare skickat en skrivelse till kulturdepartementet för att uppmärksamma samma fråga.

– Då var svaret att det här var de pengarna som delades ut, men de kan inte utesluta vad som händer i höst, ungefär. Det var ett ganska torftigt svar, säger Gustafsson. 

Till kulturministern skriver de att det tidigare statsbidraget är otillräckligt för föreningar som vanligtvis finansierar en stor del av sin verksamhet genom sommar- och höstsäsongens intäkter. 

– Om föreningar inte klarar av att bedriva sin verksamhet eller tvingas höja avgifterna får det direkta konsekvenser för barn- och ungdomar som inte har så god ekonomi, vars föräldrars ekonomi kanske har påverkats av pandemin, säger Ola Gustafsson, ordförande i kultur- och fritidsutskottet och en av de som undertecknat skrivelsen.

I en tid när många företag går dåligt och många blir arbetslösa, varför ska statsbudgeten prioritera föreningar?

– När det gäller företag har det gjorts andra satsningar och det kommer förhoppningsvis göras mer. Det vet ju vi som bor i Vimmerby, där besöksnäringen har missgynnats eftersom man tittade på omsättningsbortfallet under våren, och det var ju innan turistsäsongen kommit igång. 

Han kan inte svara på när ett svar från kulturministern väntas komma. 

– Det viktigaste är att vi får ett bra svar, inte ett snabbt svar, säger Gustafsson. 
 

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!