Så tycker kommuninvånarna om #metoo-dagen

För exakt fyra år sedan skrevs den första tweeten med #metoo och sedan svepte rörelsen över hela världen. Idag, på #metoo-dagen, uppmärksammas detta. Vimmerby Tidning har pratat med Vimmerbybor och Hultsfredsbor om vad rörelsen och dagen betyder för dem.

Matilda Dahlberg och Nora Exner.

Matilda Dahlberg och Nora Exner.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2021-10-15 19:00

Hala Albardawil från Hultsfred tycker Metoodagen är jätteviktig. Hon tror inte att alla vet att den finns, nu blir den som en ständig påminnelse om att det inte är okej att utsätta flickor och kvinnor för sexuella trakasserier.

undefined
Hala Albardawil.

– Allt har en gräns och man behöver hålla sig till den och folk ska kunna prata om det här, utan att bli mobbade eller diskriminerade, säger Hala Albardawil, som går i 8D på Albäcksskolan.

Vad har Metoo-rörelsen betytt för dig?

– Jag är glad att den hjälpt många människor och den bidrar till ett bättre samhälle för mig att leva i.

undefined
Eva Carlsson.

Eva Carlsson i Vimmerby tycker också att Metoodagen och rörelsen är viktig eftersom hon upplever att den bidrar till att samhället ser mer allvarligt på sexuella trakasserier.

– Jag som kvinna känner att jag blir mer sedd och det känns också som om att många kvinnor har fått sina röster hörda, säger hon.

undefined
Matilda Dahlberg och Nora Exner.

– Jag tror att det för de flesta blivit lättare att berätta om man blivit utsatt. Det har blivit uppmärksammat och det är viktigt, och kan göra att saker utvecklas och att den kulturen till slut försvinner, säger Nora Exner i Vimmerby.

– Jag tycker att det är viktigt att människor i samma situation får veta att de inte är ensamma, säger Matilda Dahlberg.

undefined
Jennelie Titus och Erika Wisberg.

På Albäcksskolan i Hultsfred hittar Vimmerby Tidning klasskamraterna Jennelie Titus och Erika Wisberg, som är tacksamma över att Metoo kom till.

– Det är en rörelse som visar att sexuella trakasserier inte är okej och att man inte ska supporta folk som tycker det är okej, utan man ska kunna säga ifrån – och även kunna berätta om vad man varit med om, säger Erika Wisberg och tillägger:

– Metoodagen är viktig, så folk får information om rörelsen och vet att den finns. För det händer saker överallt, hela tiden, i hela världen.   

Jennelie Titus tycker dagen är viktig på det sättet att den sättet fokus på vad som är okej och vad som är fel.

Vad gör dagen för skillnad?

– Det handlar om att lyssna och hjälpa dem som blivit sexuellt utsatta eller är i en relation, där man inte kan berätta om vad man blivit utsatt för. Så det är en väldigt viktig dag för alla som blir eller blivit sexuellt trakasserade eller våldtagna.

undefined
Margaretha Svensson och Per Svensson.

På stan i Vimmerby finns Margaretha och Per Svensson. De kände inte till att fredagen var meetoo-dagen, men är väl bekanta med rörelsen och tycker att den är viktig.

– Det är helt rätt att man ska kunna säga ifrån. Karlar ska inte tafsa, säger Margaretha Svensson, och får medhåll av sin make Per.

– Det är väl bra att man ser till att gubbarna inte får ta för sig för mycket, säger Per Svensson.

undefined
Martin Arvidsson.

– Metoo är en bra rörelse. Det har inte påverkat mig personligen men det är bra att det uppmärksammas tycker jag, säger Martin Arvidsson i Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!