Kommunpolitiker åtalas för hot mot kollega

Kommunpolitikern Erik Paulsson (C) åtalas för att ha hotat en tidigare kvinnlig toppolitiker till livet. Han nekar till misstankarna.

Kommunpolitikern Erik Paulsson åtalas för olaga hot mot en partikollega. Erik Paulsson är ledamot för centern i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och samhällsbyggnadsutslkottet. På grund av brottmisstankarna deltar han för närvarande inte i sammanträden.

Kommunpolitikern Erik Paulsson åtalas för olaga hot mot en partikollega. Erik Paulsson är ledamot för centern i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och samhällsbyggnadsutslkottet. På grund av brottmisstankarna deltar han för närvarande inte i sammanträden.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-08-26 18:15

– Det är bra att rättvisan får ha sin gång, men mycket förvånande att jag inte fått veta om åtalet av åklagare eller tingsrätten, säger Erik Paulsson.

Åtalet lämnades in till tingsrätten i Kalmar i fredags. Enligt förundersökningsprotokollet misstänks Erik Paulsson för att flera gånger uttalat att han skulle slå ihjäl den kvinnliga politikern om hon inte slutar att tycka och tänka saker offentligt.

Det ska ha skett i ett telefonsamtal med centerns ombudsman i Kalmar län sen han tagit kontakt med både Erik Paulsson och partikollegan för att be dem ta bort inlägg på sociala medier för att hindra att konflikten eskalerade ytterligare.

Varför har ombudsmannen uppfattat att du skulle ha uttalat hot flera gånger?

– Det vet jag inte, men det förvånar mig fortfarande lika mycket som det gjort från början i den här lilla historien. Mig veterligen har jag absolut inte uttalat något sånt, och för att dömas för olaga hot måste också mena det som sagt, nån sån andemening finns heller inte, säger Erik Paulsson.

Vad han sa minns han inte riktigt nu, men i polisförhöret säger han att han sagt; "om det ska bli något lugn i Vimmerbys politik så måste hon försvinna från det offentliga rummet."

I förhör uppger ombudsmannen att Erik Paulsson vid ett tillfälle sagt att han skämtade. 

Telefonsamtalet mellan Erik Paulsson och ombudsmannen ägde rum fredagen den 12 juni. På söndagen informerade ombudsmannen den tidigare toppolitikern om de misstänkta hoten. På måndagen den 15 gjorde ombudsmannen en polisanmälan eftersom hon inte ville göra det själv.

De misstänkta hoten ledde till att en väktare kallades in till fullmäktiges möte i Vimmerby samma kväll. 

Trots det avstod den kvinnliga politikern från att närvara vid sammanträdet för att försvara sig inför ett beslut. 

Erik Paulsson spelade en avgörande roll för att krisen i stadshuset blev offentligt känd genom att uttala sig om dåvarande kommunalrådets bristande ledarskap i media.

Han gjorde även en polisanmälan mot henne för att hon skulle ha efterforskat hans källor i det sammanhanget. Den förundersökningen lades ner tidigare i somras på grund av att brott inte gick att styrka.

Nu blir det Kalmar tingsrätt som får avgöra om det brott Erik Paulsson åtalas för kan styrkas eller inte. 

Det är ännu inte bestämt när rättegången kommer att hållas.

Vi har sökt den kvinnliga toppolitikern för en kommentar.

Karta: Vimmerby kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!