Konsten att fånga en själ

Igår var det så dags att inviga den redan omtalade utställningen av de fyra förslag som kan bli minnesmärke eller monument för Astrid Lindgren i Vimmerby. Annika Carlson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Vimmerby, invigde utställningen. - Att skapa ett minnesmärke som fångar Astrid Lindgren är en grannlaga uppgift. Att fånga en själ är närmast omöjligt, för att då inte tala om att fånga Astrids mångfacetterade själ. Och med slutuppmaningen "tyck till!" öppnades utställningen för allmänheten, som har möjlighet att engagera sig i den process där man ska välja minnesmärke - kanske allra mest för framtiden. - Det är ett minnesmärke för framtidens människor, de som inte haft förmånen att leva i samma tid som Astrid Lindgren.

Nyheter2003-02-17 10:55
Dan Wolgers
"Ängsbacke med springbrunnar/Springbacke med ängsbrunnar".
Torget kläs in med fjädrande konstgräs från vägg till vägg på båda ledder.
Ett 40-tal springbrunnar, lika många som Astrids kapitelböcker, strös ut i gräset, sprutande vatten i alla väderstreck.
Strålkastare i springbrunnarna lyser i skilda vinklar genom vattenstrålarna.
Hur har du tänkt?
- Jag såg ingen anledning att återillustrera någon av Astrids figurer - det är redan gjort. Här handlar det om att hedra en författare med världsvitt rykte och det skulle vara något vackert och i visst mått anarkistiskt. Astrid har fått oss att gråta, skratta och vara glada för livets gåva och sättet hon gjorde det på har hjälpt många att leva. Det har jag försökt föra vidare i en öppen yta, där barn kan springa omkring och bli blöta av vattenstrålarna, där man kan klättra i träd, lämna blommor i gallren i springbrunnarna, där det kanske finns en spunk.
Det ska vara lite knasigt och fantasieggande och lika fantastiskt som att kliva in i hennes böcker.
Tycker man det är orealistiskt kan jag ta det som en komplimang och kontra med att den som vill se saker realistiskt och konkret förmodligen aldrig hört talas om Karlsson på taket.

Klara Kristalova
"Spelar min lind"
Skulpturen består av en lind, den och marken den står på är gjutna i brons samt mörkbrunpatinerade. Skulpturen innehåller mekaniska delar som skapar ljud och drivs av el. Bland löven kommer klockspelsliknande konstruktioner att finnas, som genom oregelbundna elektriska impulser sätts i rörelse. Detta kombineras med stämda metallstavar, som slår mot metall inne i den ihåliga stammen. Ibland uppstår enklare melodier, andra gånger klingar linden stilla. Enligt förslaget minskas bilparkeringen runt själva skulpturen.
Hur har du tänkt?
- Jag har fokuserat på ett genomförbart förslag och det var många saker som krockade i huvudet innan jag slutligen fastnade för linden - jag tilltalas visuellt av den och tycker mycket om sagan "Spelar min lind, sjunger min näktergal", om den fattiga lilla flickan Malin som får underverk att hända. Det handlar om underverk och överlevnad och det vill jag påminna om på Vimmerby torg. Det är också en påminnelse om själva kraften och betydelsen av Astrids sago- och historieberättande.

Ebba Matz
"Se dig omkring"
En gaslykta placeras intill fontänen vid Rådhuset. Gaslågan är avsedd att brinna dygnet runt, året runt.
Stolpen är drygt två meter, stolpen och lyktan av gammaldags modell görs i rostfritt stål. På stolpen graveras texten "SE DIG OMKRING" på två ställen, i olika höjd.
Hur har du tänkt?
- Torget är i grunden mycket vackert, men jag tycker det måste städas lite så att blicken kan röra sig fritt. Jag tycker att fontänen med amorinen ska vara kvar, men att höjden i vatten bör höjas så att fontänen blir mera central. Däremot är träden för höga och stora och föreslår att de tas bort. Jag tror att barn som växer upp på en plats där en låga alltid brinner skapar egna myter. "Se dig omkring" är en uppmaning till mig själv. Tänk om man sa det varje dag och noterade saker man inte har tid att göra. Astrid såg sig omkring, hon såg de utsatta barnen. Det kan vara en uppmaning till de vuxna. Till barnen kan det vara en uppmaning att de har rätten att se sig omkring.

Berit Lindfeldt
"Källa Astrid" eller "Vildrosen"
Ett skulpterat barnhuvud, i mycket stor skala och gjutet i brons, är placerat i dammen med hakan i vattenlinjen.
Ett "vildrossnår", även det i brons, växer ur ytan i form av skulpterade, jättestora blomfragment.
Den låga dammens botten utgörs av en mosaik av stenskärvor.
Den ska fungera visuellt även under vintern. Platsen kan avskiljas från gatan med hjälp av en rosenhäck.
Den runda dammen ska placeras på torgets nedre del, framför Stadshotellet, och blir då en pendang till rådhusets springbrunn på motsatt sida av torget.
Hur har du tänkt?
- Det finns två fina byggnader på vardera sida av torget och tycker att en rund damm framför hotellet skulle binda samman torget. Jag ville lyfta fram barnet, som Astrid ju hela tiden gjort också med barnet inom den vuxne. Det kändes jätteviktigt att det inte blev för realistiskt, utan mera fantastiskt och fantasieggande. Dammen är grund och barn kan vara i den. Vildrosen är för mig Astrids blomma mer än någon annan, den representerar den natur hon älskade, den finns i flera av hennes berättelser, den är anspråkslös, härdig, livskraftig och har stridbara taggar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!