Krislägesavtalet aktiverat i länet

På lördagen aktiveras krislägesavtalet för Region Kalmar. Det betyder att personal i sjukvården tillfälligt kan få jobba tuffare pass, men också får en bättre ersättning.

Vimmerby2021-04-23 10:05

På torsdagseftermiddagen berättade Region Kalmar att man vän t sig till arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR, för att få krislägesavtalet aktiverat för att klara av att bemanna intensivvården av covidsjuka. Just nu är belastningen hög och antalet vårdplatser behöver utökas. På fredagen kom nyheten att krislägesavtalet beviljas.

– Region Kalmar län har provat alla möjligheter för att säkra bemanningen utifrån det vanliga kollektivavtalet. SKR och Sobona (en kommunal arbetsgivarorganisation reds. anm.) har därför beslutat att aktivera krislägesavtalet i Region Kalmar län, säger Joakim Larsson, ordförande i SKR och Sobonas förhandlingsdelegation i ett pressmeddelande.

Krislägesavtalet är tidsbegränsat, och ger arbetsgivaren möjlighet att schemalägga mer arbetstid på varje anställd. I gengäld blir ersättningen till personalen högre.

Beslutet gäller för arbete inom anestesi- och intensivvårdskliniken på Länssjukhuset i Kalmar.

– Det gäller inte bara de anställa vid kliniken, utan också personal från andra verksamheter som vi anvisar att arbeta vid iva, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar.

Tidigare under krisen har personal från Västervik och Oskarshamn ryckt in på iva i Kalmar.

– Jag vet inte i vilken omfattning det kan ske, men det kommer säkert att bli så att vi anvisar personal från Västervik, säger Johan Rosenqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!