De kraftiga vindarna påverkade Ingebo Hagar stort

Under natten till måndag slets träd ner i ett område av drygt fyra hektar på Ingebo Hagar. Kristina Lindelöf känner att situationen är tung.

"Hoppas bara att det inte kommer en monsterblåst snart igen så att ungträden hinner växa till sig", säger Kristina Lindelöf.

"Hoppas bara att det inte kommer en monsterblåst snart igen så att ungträden hinner växa till sig", säger Kristina Lindelöf.

Foto: Rebecca Bornlid Lesseur

Vimmerby2022-01-18 17:00

De kraftiga vindarna drabbade många i Vimmerby och Hultsfred när tusentals stod utan el under måndagsmorgonen. Andra som kommer påverkas under längre tid är skogsägare där arbetet med att besiktiga skadorna, röja och såga ner kommer pågå i månader framöver.

Skogsägaren Kristina Lindelöf vaknade natten till måndag av ett dånande ljud, när vinden var som starkast.

– Jag trodde fönstret skulle falla in.

Under tisdagen hade hon ännu inte hunnit se över alla skador på träden runtomkring Ingebo Hagar, några kilometer utanför Vimmerby. Men uppskattningsvis rör det sig om fyra hektar där vinden "vräkt in utan hänsyn och mejat ner träden".

undefined
Blåsten drog in över Ingebo Hagar under söndagsnatten. Många träd var fortsatt hela när de blåst ner medan andra drabbades hårdare.

– Vilken bedrövelse. Nu biter jag ihop och löser allt målmedvetet, sen kommer ledsamheten. När det blåste så tänkte jag på att jag inte kunde gå ut och krama om träden.

I dagarna kommer en inspektor från Södra för att se över skadorna och skriva kontrakt om det virke hon kan sälja till dem. Därefter väntar en process med att en skaderedogörelse görs via Länsförsäkringar. Inte minst, flera månaders slit för att röja undan och planera skogens återuppbyggnad.

Bland det värsta är att flera fröträdställningar och ungträd har blåst ner.

undefined
"Hoppas bara att det inte kommer en monsterblåst snart igen så att ungträden hinner växa till sig", säger Kristina Lindelöf.

Johan Johnsson, områdeschef för Södra i Vimmerby, berättar att flera skogsägare kontaktat dem nu i början av veckan för de behöver hjälp att kapa bort och få bort nedfallna träd med deras maskiner. Han menar att det kommer ta fram till sommaren att vidta alla åtgärder som krävs efter vindarna.

– Det blåste som mest vid det småländska höglandet och vi på Södra blev överrumplade av att det blev så omfattande skador. Det ska ha varit en nordöstanvind. Risken finns att ägare blir uppgivna och trötta nu när något som inte ingår i planen har hänt.

Han berättar att det är svårt för markägare att skydda sig mot vädret men att de anpassar hygget för att kunna klara av vindar, när de fäster dem.

– Det hade ändå kunnat vara värre. Det skedde när det är en god konjunktur för virket så markägare kan ändå få en god avkastning.

undefined
Kristina Lindelöf har inte hunnit se över alla skador ännu.

Kristina Lindelöf är tacksam över att familjen och huset klarade sig bra och påminner sig om alla träd som faktiskt klarade sig i blåsten. Hon menar att olyckor alltid kan bli värre. Nu när SMHI har varnat om risk för kraftiga vindar känner hon ett behov av att vara beredd, både praktiskt och mentalt.

– Jag får se till att ha mobilen laddad och hämta in vatten om vi blir utan el. Naturen bestämmer och då känner man sig ganska liten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!