Kritik mot Itsam-utträde: "Låter sig styras av känslor"

Kommunstyrelsen (ks) i Kinda valde i veckan att ge grönt ljus åt ett slutgiltigt beslut om Itsam-utträde. Åtta av nio ledamöter var överens - alla utom Mikael Österling (L).

Kommunstyrelsen i Kinda ger grönt ljus åt ett utträde ur Itsam. Ledamoten Mikael Österling (L) anser att beslutet fattas på lösa grunder.

Kommunstyrelsen i Kinda ger grönt ljus åt ett utträde ur Itsam. Ledamoten Mikael Österling (L) anser att beslutet fattas på lösa grunder.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson/bildmontage

Kisa2020-12-05 07:00

– Jag reserverade mig mot beslutet för att jag anser att vi inte har tillräckliga underlag för att kunna bedöma vad som är det klokaste vägvalet - om vi ska lämna Itsam eller stanna kvar, förklarar Kindapolitikern.

Under hösten har han varit en del av den parlamentariska grupp som utsetts för att, tillsammans med kommunens it-strateg, utreda och förbereda ett eventuellt utträde ur Itsam. En marknadsanalys har genomförts samtidigt som kommunens befintliga it-organisation och dess tekniska förutsättningar har setts över. Utifrån detta förespråkar en majoritet av gruppen ett utträde - något som ks alltså har tagit fasta på.

– Genom uppdraget i gruppen anser jag mig ha god inblick i situationen och enligt mig måste konsekvenserna av ett utträde klargöras mycket tydligare innan vi kan bedöma vad som är bäst för kommunen. Jag anser att man låter sig styras av känslor och lösa antaganden istället för hårda fakta på bordet, konstaterar Österling och fortsätter:

– Det jag egentligen saknar, innan vi kan fatta ett informerat beslut, är en överenskommelse med Itsam kring utträdesvillkoren alternativt en utredning från en opartisk sakkompetens som belyser konsekvenserna.

Itsam har tidigare initierat en utredning som ska vara klar 31:e januari nästa år och fullmäktige i Kinda väntas fatta beslut om utträde den 14:e december. Utredningen ska slå fast hur ett utträde ska gå till och hur villkoren ska tolkas.

– Varför ska vi agera innan den är klar?, frågar sig Österling.

undefined
Kommunstyrelsens ordförande Conny Forsberg (S) och andre vice ordförande Christer Segerstéen (M) anser att beslutsunderlagen är tillräckliga.

Kommunstyrelsens ordförande Conny Forsberg (S), som även han varit en del av den parlamentariska gruppen, anser att beslutsunderlagen är nog.

– De utredningar som vi har gjort och vår egen kompetens i kommunhuset visar tydligt att vi redan sitter i så dåliga avtal att ingenting kan bli sämre. Itsams direktion vill ha tydliga besked från oss. Det får de nu, konstaterar han.

Genom beslutet den 14:e december tar kommunen tydligt ställning i frågan men det är ingen formell utträdesansökan.

– Den lämnar vi in först när vi har kommit överens med Itsam och sedan godkänt utträdesvillkoren, förtydligar oppositionsrådet Christer Segerstéen (M) och avslutar:

– Tuffheten som tidigare har varit i dialogen är borta och nu inser alla parter att vi behöver göra det här på ett bra sätt. Målet är att varken Itsam eller medlemskommunerna ska lida onödig skada.

Karta: Kommunalförbundet Itsam
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!