Kritiserat vindkraftsförslag: S har bestämt sig

Socialdemokraterna i Hultsfreds kommun säger ja till Dackevinds vindkraftprojekt mellan Målilla och Virserum.

Efter många diskussioner för och emot, har socialdemokraterna i Hultsfreds kommun beslutat sig för att säga ja till det kritiserade vindkraftprojektet, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S).

Efter många diskussioner för och emot, har socialdemokraterna i Hultsfreds kommun beslutat sig för att säga ja till det kritiserade vindkraftprojektet, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S).

Foto: OLOF CARLSON

Målilla2020-06-03 10:54

Partiets fullmäktigegrupp har i omgångar diskuterat hur man ska ställa sig till det föreslagna projektet. Det senaste förslaget från företaget Dackevind omfattar elva vindkraftverk, som eventuellt kan bantas till tio, har blivit betydligt mer tilltalande, anser man.

– Vi måste ta ansvar för att få fram energi, nu när kärnkraften ska avvecklas säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S). Vi kan inte säga "Gärna vindkraft - men inte här".

Han pekar också på att området sedan flera år tillbaka är utpekat som lämpligt för vindkraft i översiktsplanen.

– Visserligen är planen förlegad, säger Söreling, men det beror på att utvecklingen gått så mycket fortare och vindkraftverken blivit betydligt mycket högre.

I planen talas det om vindkraftverk på 150 meters höjd. Men projektet handlar om verk på 250 meters höjd.

– Men med högre verk får man ut större effekt, säger Söreling, som räknar med att de elva planerade verken ger lika mycket energi som kanske 30-40 av den lägre typen. 

– Vi kan se detta på olika sätt men t vi tycker att företaget lyssnat och tagit till sig av synpunkterna som kommit in från oroliga invånare i området, säger Tomas Söreling. Nu är platserna uppmärkta och ingen fastighetsägare ligger närmare än 1500 meter såvida man inte kommit överens och det känns bra men säkert inte tillräckligt för alla.

Även om nu (S) säger ja, betyder inte att det är fritt fram, först ska kommunfullmäktige ta beslut, och sedan är det länsstyrelsen som har sista ordet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!