Kvinna död efter explosionen i Göteborg

En kvinna som vårdats på sjukhus efter explosionen på Övre Husargatan i Göteborg har avlidit. –Det är en tragisk utgång av en redan tragisk händelse, säger presstalespersonen Stefan Gustafsson till TT.

En kvinna har avlidit efter explosionen i Annedal. Brottsrubriceringen ändras till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse. Arkivbild.

En kvinna har avlidit efter explosionen i Annedal. Brottsrubriceringen ändras till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Brott2021-10-15 10:08

Efter explosionen den 28 september fördes sexton personer till sjukhus. Fyra av dem hade allvarliga skador och fick vårdas på intensiven. Nu har en av de skadade avlidit, meddelar polisen.

Rubriceringen på förundersökningen har därmed också ändrats till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse.

– Det har utretts som försök till mord, nu är det ett fullbordat mord. Det är tragiskt att det lett fram till ett dödsfall, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region väst.

Under fredagen meddelade polisen också att det kommit preliminära resultat från obduktionen av mannen som misstänks för sprängdådet.

Mannen hittades död i vattnet i centrala Göteborg en vecka efter den dramatiska explosionen. Polismyndigheten skriver i ett pressmeddelande att den kunnat konstatera att "inget har framkommit som talar för att döden orsakats av en annan person".

I det preliminära besked som lämnats av rättsläkare sägs samtidigt att dödsorsaken ännu inte är fastställd.

Inga andra misstänkta

I övrigt fortsätter polisens förundersökning för att klarlägga vad som orsakat explosionen på Övre Husargatan och för att undersöka om andra personer kan ha varit inblandade.

I dagsläget finns dock inga misstankar mot andra personer och det finns inte heller något som tyder på att fler varit delaktiga.

– Det är två delar som vi främst vill ha svar på. Vad har exploderat och hur har det gått till, sedan om det finns någon annan gärningsman, säger Stefan Gustafsson.

– I nuläget finns inget som tyder på det, men vi måste utreda alla möjligheter utöver det vi redan känner till.

Många evakuerade

Det var på morgonen den 28:e september som huset på Övre Husargatan i Göteborg skakades av en kraftig detonation. 140 lägenheter fick evakueras då en kraftig brand utbröt och giftig rök fyllde stora delar av huset.

Explosionen skapade panik bland de boende. Hettan och röken gjorde att människor tvingades ta sig ut på balkongerna. Några hissade sig ner med ihopknutna lakan, några hoppade ut. Andra kunde tas om hand av en stegbil som snabbt kom på plats.

Många av de drabbade har fortfarande inte kunnat återvända till sina bostäder. Enligt fastighetsbolaget Ernst Rosén kommer hyresgästerna i fyra av de evakuerade trappuppgångarna dock att kunna flytta tillbaka i början av november.

För de tre hårdast drabbade trappuppgångarna har besiktningen av skadorna nu inletts, det är dock för tidigt att säga när de boende kan återvända.

Fakta: Detta har hänt

Tisdag 28 sept kl 4.48: En explosion skakar ett hus på Övre Husargatan i centrala Göteborg. I samband med explosionen fattar huset eld. Branden kan släckas först sent på eftermiddagen. Sexton personer förs till sjukhus, där fyra får intensivvård. 140 lägenheter evakueras. Inget tyder på naturliga orsaker, uppger polisen.

Onsdag 29 sept: Räddningstjänsten fortsätter arbetet i fastigheten. Insatser görs av kommunen, fastighetsbolag, försäkringsbolag och frivilligorganisationer för att hjälpa och stötta de drabbade.

Torsdag 30 sept: Polisen meddelar att en man i 50-årsåldern anhållits i sin frånvaro. Han är på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse. Polisen gör flera tillslag under eftermiddagen men finner inte mannen. Polisens tekniska undersökningen av huset kan komma i gång.

Fredag 1 okt–söndag 3 okt: Polisens jakt på mannen fortgår.

Måndag 4 okt: Mannen häktas i sin frånvaro vid Göteborgs tingsrätt. Rubriceringen är nu grov allmänfarlig ödeläggelse, alternativt grov mordbrand, samt mordförsök, alternativt grov misshandel.

Tisdag 5 okt: Åklagaren beslutar att efterlysa den misstänkte bombmannen i hela världen.

Onsdag 6 okt: Mannen hittas död i Göta älv i centrala Göteborg.

Fredag 15 okt: En kvinna som vårdats på sjukhus sedan explosionen har avlidit, meddelar polisen. Förundersökningen rubriceras om till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!