Smittskyddsläkaren: Så ska du tänka kring semestern

Många är i nu färd med att planera sommarsemester. "Ha alltid en plan B", är smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelins tips.

"Planera, planera men var öppen för att allt kan ändra sig." menar Lisa Labbé Sandelin, smittskyddläkare i Kalmar län.

"Planera, planera men var öppen för att allt kan ändra sig." menar Lisa Labbé Sandelin, smittskyddläkare i Kalmar län.

Foto: Region Kalmar/Elin Elmström

Vimmerby2021-04-16 12:00

–Vi vet inte hur det ser ut i sommar. Det som är klart är att det krävs mer i form av planering i förväg samtidigt som man måste vara beredd att ändra sina planer utifrån dagsläget, säger Lisa Labbé Sandelin på Region Kalmar.

Hon säger automatiskt inte nej till att planera in resor men menar att alla aktiviteter måste göras så smittsäkra som möjligt. 

– Har du med dig all mat, åker bil och inte träffar någon så kanske du bidrar mindre till smittspridningen än om du stannar hemma och har dina vanliga kontaktytor. Allt är relativt, säger hon. 

–Ska man resa, även om det bara är inom länet, så måste man tänka igenom hur man transporterar sig. Samåk inte med personer utanför hushållet, det är hög risk för smitta eftersom man delar luftutrymme. Framme ska man inte etablera nya hushåll genom att till exempel hyra stuga ihop med andra familjer eller vänner, största risken att smitta är trots allt i ett hushåll. Man måste också ha koll på vad som händer om man blir sjuk, var man kan testa sig, få vård, isolera sig och hur man ska ta sig hem smittsäkert. Är du smittad kan du till exempel inte ta tåget hem. 

Är det en utomlandsvistelse som planeras finns det ytterliggare parametrar att ha koll på. 

–Ska du åka utomlands måste du ta reda på vad som gäller lokalt, till exempel om hotellen är öppna för turister. Sedan har olika länder olika reglerna kring in- och utresor. När det närmar sig måste du ha koll på det lokala smittläget. Till exempel; är sjukvården belastad på platsen och vad betyder det om du behöver vård? Du måste också veta vad som gäller när du kommer hem igen. I dagsläget ska du testa dig direkt och igen efter fem dagar, plus att du ska isolera dig en hel vecka så det får man räkna in i tidsplanerigen. Det är många aspekter att ta hänsyn till.

Även om man väljer att semestra hemma menar Lisa Labbé Sandelin att det gäller att tänka till kring aktiviteter.

– Man ska inte bidra till trängsel eller befinna sig där det är mycket människor. Man får vara bered på att vara väldigt flexibel. 

Vad innebär det för en sommarstad som Vimmerby?

– Man får tänka på att vara taktisk. Utnyttja försäsongen eller gå den tid då det är minst folk. Det gäller även när man går och handlar. Ska man iväg till badplatsen och ser redan på parkeringen att det är mycket bilar så tänk om och förbered barnen mentalt på det innan. Säg "vi åker och testar".

"Är det mycket folk vid affärer eller badplatser så vänd om. Det gäller även i sommar att vara flexibel och att gå när det är lite folk" säger Lisa Labbé Sandelin.
"Är det mycket folk vid affärer eller badplatser så vänd om. Det gäller även i sommar att vara flexibel och att gå när det är lite folk" säger Lisa Labbé Sandelin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!