LagrÄdet sÄgar regeringens undantag för Cementa

Regeringens förslag till undantagslag för Cementas kalkbrytning pÄ Gotland fÄr rött ljus av lagrÄdet. Det strider mot grundlagen. Men byggbranschen vill att regeringen kör pÄ och bolaget sjÀlv ser inte loppet som kört.

Cementas fabrik i Slite pÄ Gotland. Arkivbild.

Cementas fabrik i Slite pÄ Gotland. Arkivbild.

Foto: Karl Melander/TT

Ekonomi2021-09-16 14:29

Cementtillverkaren Cementa fick i somras nej av Mark- och miljööverdomstolen till att fortsÀtta bryta kalk i Slite pÄ Gotland efter den 31 oktober. Ansökan togs inte upp i sak ens, eftersom domstolen ansÄg att bolagets miljökonsekvensbeskrivning inte höll mÄttet.

Beslutet har blivit mycket uppmÀrksammat eftersom anlÀggningen i Slite svarar för vÀl över hÀlften av den svenska cementproduktionen, som anvÀnds till betong i byggen, anlÀggning och gruvor.

Regeringen har föreslagit att företaget ska fÄ fortsÀtta bryta kalk inom det nuvarande tillstÄndet en tid. Men det förslaget fÄr nu alltsÄ nej av LagrÄdet, som granskar förslag innan de gÄr till riksdagen.

Förslaget till lagÀndringar i miljöbalken strider bland annat mot regeringsformen, en av Sveriges grundlagar, enligt LagrÄdet.

Kan skada tilltron

LagrÄdet slÄr ner pÄ att det sÄ kallade beredningskravet i regeringsformen inte har följts, det vill sÀga hur ett lagförslag bör tas fram. RÄdet konstaterar att remissinstanserna i praktiken bara fick nÄgra dagar pÄ sig att lÀmna synpunkter. Det Àr inte acceptabelt i ett komplicerat Àrende.

LagrÄdet skjuter Àven in sig pÄ frÄgan om generalitet, det vill sÀga att en lag ska gÀlla allmÀnt och generellt, inte för nÄgon enskild person eller företag, till exempel. Men i det hÀr fallet handlar det i praktiken enbart om att lösa problemet med att Mark- och miljööverdomstolen avvisade Cementas ansökan.

LagrÄdet konstaterar att regeringens förslag kan skada tilltron till det svenska rÀttssystemet eftersom det kan ses som en vÀg att korrigera ett domstolsutslag i ett enskilt fall.

Cementa ger bara en kort skriftlig kommentar och ser inte loppet som kört.

"Vi konstaterar att det inte finns nÄgot i det som lyfts av LagrÄdet som inte gÄr att avhjÀlpa i regeringens fortsatta beredning av lagstiftningsÀrendet", skriver Emma Sjöberg, kommunikationsansvarig pÄ moderbolaget Heidelberg Cement, till TT.

Ministern: Ska analysera

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) sÀger att regeringen inte har hunnit gÄ igenom LagrÄdets yttrande Àn.

– SjĂ€lvklart kommer vi att ta stor hĂ€nsyn till LagrĂ„dets synpunkter, sĂ€ger Bolund till TT.

Han konstaterar att en del av den tunga kritiken frÄn LagrÄdet gÀller den mycket korta remisstiden.

– Den har ju regeringen pĂ„ inget sĂ€tt valt, den Ă€r ju för att Cementa misslyckades med sin ansökan sĂ„ sent som i juli. Vi har jobbat för högtryck sedan dess, sĂ€ger Bolund.

TT: Kan det bli sÄ att regeringen blir tvungen att köra över LagrÄdet?

– Det kan jag inte kommentera, vi kommer sjĂ€lvklart att analysera utlĂ„tandet och sedan fĂ„r vi Ă„terkomma.

TT: Hur prioriterat Àr det hÀr?

– Det Ă€r ett exceptionellt Ă€rende och skĂ€let till att vi har lagt ner sĂ„ mycket intensivt arbete pĂ„ det Ă€r att vi kan hamna i en mycket svĂ„r situation om Cementa inte kan fortsĂ€tta sin verksamhet. Det har ju flera analyser visat, sĂ€ger Bolund.

"Regeringen mÄste agera"

Byggbranschen vill att regeringen ska köra över lagrÄdets avstyrkande av den tillfÀlliga lagen.

– Jag tycker att regeringen mĂ„ste agera för att fĂ„ fram den hĂ€r lagen, sĂ€ger Byggföretagens vd Catharina ElmsĂ€ter-SvĂ€rd.

Byggbranschen har tillsammans med nÄgra utredningar visat pÄ de allvarliga konsekvenser som ett cementstopp skulle fÄ för Sveriges ekonomi.

Ibland mÄste regeringen kunna motivera att man gör ett undantag i lagstiftningen eftersom det hÀr Àr sÄ pass allvarligt, enligt Catharina ElmsÀter-SvÀrd.

– Det hĂ€r Ă€r en sĂ„dan situation, sĂ€ger hon.

– Det kan till och med vara vĂ€rt en prick i KU (Konstitutionsutskottet) för det, fortsĂ€tter hon.

Fakta: Cementa och kalkstensbrytningen

Den 6 juli avvisade Mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan om ett nytt 20-Ärigt tillstÄnd för kalkstensbrytning i Slite pÄ Gotland.

Domstolen skrev: "Miljökonsekvensbeskrivningen Àven med gjorda kompletteringar Àr behÀftad med sÄ vÀsentliga brister att den inte kan utgöra grund för ett stÀllningstagande till verksamhetens inverkan pÄ miljön".

Det befintliga brytningstillstÄndet löper ut den 31 oktober 2021.

Högsta domstolen sade den 25 augusti nej till att ta upp Cementas överklagan.

Regeringen har för att undvika en akut cementbrist för svenska bygg- och anlÀggningsprojekt föreslagit tillfÀlliga undantag i miljöbalken. Det skulle skulle öppna för ytterligare minst Ätta mÄnaders kalkstensbrytning i Slite efter den 31 oktober.

Den tillfÀlliga förlÀngningen skulle bara omfatta sten som omfattades av det tillstÄnd som löper ut i höst, men som Ànnu inte hunnit brytas.

LagrÄdet sade den 16 september nej till regeringens förslag till undantagslag för Cementas kalkbrytning.

Regeringens lagförslag Àr tÀnkt att börja gÀlla den 10 oktober. En proposition till riksdagen Àr utlovad till den 21 september.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!