Kisa-läkare anmäls – anses vara en risk för patienterna

En läkare vid Kisa vårdcentral har, efter att ha avslutat sin anställning, anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Läkaren anses utgöra en risk för patienterna.

En tidigare läkare vid Kisa vårdcentral har anmälts till Ivo. "Läkaren borde ha uteslutit hjärtat", konstaterar verksamhetschefen Susanne Svärm.

En tidigare läkare vid Kisa vårdcentral har anmälts till Ivo. "Läkaren borde ha uteslutit hjärtat", konstaterar verksamhetschefen Susanne Svärm.

Foto: Dennis Petersson/TT/bildmontage

Kisa2021-09-16 06:30

Ända sedan Susanne Svärm tillträdde som medicinskt ledningsansvarig läkare vid vårdcentralen i Kisa, senare också verksamhetschef, har ett antal lex Maria-anmälningar gjorts kopplade till verksamheten. 

En av dessa rör en hjärtinfarkt som vårdcentralens ledning, efter en internutredning, anser bör ha kunnat förhindras. Läkaren, vars patient drabbades av hjärtinfarkten, har nu Ivo-anmälts.

undefined
"Ett bevis på att vi vågar vara transparanta", säger verksamhetschefen Susanne Svärm om Ivo-anmälan och de lex maria-anmälningar som gjorts i närtid.

– Givetvis är det en bedömning i stunden men i och med att vi har genomfört anmälan är vi av uppfattningen att den här läkaren borde ha uteslutit hjärtat när patienten sökte sig till oss, förklarar Svärm och fortsätter:

– Vårdcentralen har under lång tid haft problem med att få till en fast ledningsstruktur och sedan jag kom in har det varit ett medvetet val att försöka få ordning på bristerna men också ge patienterna upprättelse.

I Ivo-anmälan, som är inlämnad av chefläkarenheten vid Region Östergötland, beskrivs ett händelseförlopp där flera olika åtgärder har genomförts för att komma tillrätta med problematiken. Läkaren ska, på grund av dessa, ha valt att avsluta sin anställning efter sammanlagt fyra år på Kisa vårdcentral. 

Lena Nilsson är chefläkare vid regionen:

– Aktuell läkare har under stor del av de fyra åren haft anpassad mottagning och handledning av kollegor. Efter lex Maria-anmälan har utbildningsinsatserna intensifierats och varit mycket omfattande. Trots dessa insatser kvarstår brister som är grund för Ivo-anmälan.

undefined
Läkaren, som nu har anmälts till Ivo, var anställd vid Kisa vårdcentral i fyra år. Enligt anmälan ska läkaren ha sagt upp sig på grund av de insatser och åtgärder som satts in i utbildningssyfte.

Enligt anmälan brister läkarens medicinska kompetens och språkkunskaper. "Det finns enligt vår mening risk för patientsäkerheten i och med att läkaren inte själv helt delar den uppfattningen", skriver chefläkarenheten.

Hur har det här påverkat vårdcentralen?

– Den här typen av anmälningarna väcker ju frågeställningen om vi är dåliga på att ta hand om patienter vid vårdcentralen och om man vågar att komma till oss. Jag skulle säga att det är precis tvärtom, att det är ett bevis på att vi vågar att vara transparanta och att vi hela tiden jobbar för att förbättra oss. Det är snarare en trygghet att veta att vi inte försöker sopa något under mattan, svarar Svärm.

Finns det en risk att det här händer igen?

– Jag har mycket svårt att tro att det skulle kunna hända på det här sättet igen.

Den aktuella läkaren är efter anmälan under granskning av Ivo som ännu inte har kommit med ett utlåtande.

Karta: Kisa vårdcentral
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!