Nedslag i MĂ„lilla – varmaste orten i landet

"Det gÀller att inte stÄ stilla för lÀnge, för dÄ fastnar skorna i pappen". Det sa byggjobbaren Christoffer Eliasson nÀr temperaturen uppmÀttes till 34,6 grader i MÄlilla. Det ska inte ha varit sÄ varmt i juni sedan 1947.

"Det Àr jÀttevarmt i vattnet. Vi badar nÀstan hela tiden", sa Eddie Lindström och Olle Nord. Enligt badgÀster vid Hesjön uppmÀttes 24 grader i vattnet pÄ fredagen, dÄ mÄnga barn och vuxna sökt sig till sjön för sol och bad.

"Det Àr jÀttevarmt i vattnet. Vi badar nÀstan hela tiden", sa Eddie Lindström och Olle Nord. Enligt badgÀster vid Hesjön uppmÀttes 24 grader i vattnet pÄ fredagen, dÄ mÄnga barn och vuxna sökt sig till sjön för sol och bad.

Foto: Charlotte Madestam

MĂ„lilla2021-06-18 17:15

Efter att MÄlilla var nÀst varmast i landet pÄ torsdagen med 28,6 grader, efter Göteborg 29,5, sÄ slog MÄlilla till pÄ fredagen och blev varmast med preliminÀrt uppmÀtta 34,6 grader.

Vilket man under nyheternas vĂ€derprognos sa Ă€r den högsta uppmĂ€tta temperaturen i juni sedan 1947. 

DÄ var kollegorna Christoffer Eliasson och Alexander IsomettÀ tacksamma för att de fick avsluta arbetsveckan vid lunch och Äka hem frÄn arbetsplatsen vid HemgÄrden.

– Det har varit rejĂ€lt jobbigt, de hĂ€r bĂ„da dagarna har vi lagt svart tjĂ€rpapp, som dessutom reflekterar solen, sa de.

undefined
Per och Carina PÄlsgÄrd satt i skuggan av sin husbil. För ovanlighetens skull, kan tillÀggas för bÄda Àlskar sol och vÀrme. "Vi har turistat i Italien i 25 Är, men nu under coronapandemin stannar vi i Sverige och nu Àr det ju lika varmt hÀr", sa de.

Inne pÄ HemgÄrden hade man laddat med glass och dricka med vÀtskeersÀttning, för att bÄde boende och personal skulle klara vÀrmen bra.

– Vi stĂ€nger vĂ€rmen ute sĂ„ gott det gĂ„r, för andra sommaren fĂ„r vi ju heller inte anvĂ€nda flĂ€ktar pĂ„ grund av corona, sa Siv Norberg.

– Men vi har en bra uteplats, dĂ€r var det skugga fram till lunch och faktiskt har det flĂ€ktat lite, sĂ„ dĂ€r har varit skönt att sitta, sa Karolina Palmkvist och fick medhĂ„ll av boenden Britt-Marie Schwartz, som sa sig gilla solen och vĂ€rmen.

Ibland kan det bli vÀl bra, tyckte MÄlillabon Roger Nilsson, som pÄ fredagen valde att söka skugga.

– Det gĂ€ller att inte anstrĂ€nga sig i onödan, sa han och slĂ€ngde ett öga pĂ„ termometern i rondellens mitt.

undefined
"NÀr folk hör att man Àr frÄn MÄlilla brukar de sÀga "ni ska dÄ alltid vara vÀrst", sa Roger Nilsson. Efter att ha varit nÀst varmast pÄ torsdagen, slog man till med varmast i landet pÄ fredagen, 34,6 grader. Högsta temperaturen i juni sedan 1947.

I skuggan av sin husbil satt Per och Carina PĂ„lsgĂ„rd frĂ„n Örebro, som Ă€lskar sol och vĂ€rme. Men MĂ„lilla bjöd pĂ„ grĂ€nsen till vĂ€l bra vĂ€der, tyckte de. SĂ€rskilt med tanke pĂ„ mĂ€ngden sol de fĂ„tt under torsdagen.

– Det visste vi faktiskt inte att det Ă€r en ort som toppar temperaturligan, bĂ„de vid varmt och kallt vĂ€der. Det Ă€r tur vi har nĂ€ra till sjön, och sĂ„ gĂ€ller det att dricka mycket och köra pĂ„ kvĂ€llarna, nĂ€r det inte Ă€r sĂ„ varmt, var deras tips i rekordvĂ€rmen.

MÄnga hade gjort som de och sökt sig till Hesjön.

– Det Ă€r jĂ€ttevarmt i vattnet, sa Eddie Lindström och Olle Nord. Vi badar nĂ€stan hela tiden. 

PÄ Coop hade man lyssnat pÄ vÀderleksrapporten och bunkrat upp med lÄngt mer dricka Àn normalt.

– Det Ă€r svĂ„rt att uppskatta hur mĂ„nga liter det rör sig om, men det Ă€r extremt mycket, sa butikssĂ€ljaren Lena Salomonsson.

– En dag som denna sĂ€ljer vi ocksĂ„ mycket matjessill och potatis, tillade Jessica Nilsson.

undefined
"Vi tog promenaderna tidigt pÄ fredagen, för vi visste att det skulle bli sÄ varmt. Sedan har det varit skönt pÄ uteplatsen", sa Karolina Palmkvist och Siv Norberg, som fick sÀllskap av soldyrkaren Britt-Marie Schwartz. "Dagar som dessa försöker vi ta det lite lugnare och har laddat upp med dricka och glass".
undefined
Det har varit tvÄ riktigt jobbiga dagar, tyckte byggarbetarna Christoffer Eliasson och Alexander IsomettÀ. "Vi har lagt papp pÄ taket till HemgÄrden. "Det gÀller att inte stÄ stilla för lÀnge, för dÄ fastnar skorna i pappen", sa de.
undefined
"Det gÀller att hÄlla dörrarna stÀngda, vara i skuggan och dricka vatten", var Karolina Karlssons tips i vÀrmen. "Jag jobbar i dag, hade önskat jag varit ledig, dÄ hade jag sÄ klart svalkat mig vid sjön".
undefined
Extremmycket dricka hade Lena Salomonsson pÄ Coops lager. "Vi har bestÀllt extra för vÀrmens skull", sa hon.
undefined
Kusinerna Ella Lundholm och Ludwig Löwenborg badade mest hela dagen. De bor i Jönköping men har sommarstÀlle utanför Mörlunda. "Jag lyckades pricka in en sÄ hÀr fin semesterdag idag", sa mamma Karin Löwenborg.
undefined
Ett drickastopp vid Coop gjorde kollegorna Henrik Lagercrantz, Martin Jonsson och Erik Lagercrantz som uppskattat att fÄ jobba inomhus i vÀrmen. "Hemma i Kalmar Àr det nog svalare", sa de.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!