Länsstyrelsen: Svårt följa upp krav att handla ensam

Länsstyrelsens senaste tillsyn visar att olika verksamheter i Vimmerby är bra på att följa pandemilagen. Ett bekymmer har dock ringats in.

Maria Almstedt på länsstyrelsen utför tillsyn för att se ur pandemilagen efterlevs. "Generellt sett är det bra, sen finns det en del problem. Till exempel hur man följer upp uppmaningen att kunder ska handla ensam".

Maria Almstedt på länsstyrelsen utför tillsyn för att se ur pandemilagen efterlevs. "Generellt sett är det bra, sen finns det en del problem. Till exempel hur man följer upp uppmaningen att kunder ska handla ensam".

Foto: Anna Persdotter

Vimmerby2021-04-07 19:30

– Generellt är det bra, folk vill verkligen hålla distans. Det som brister ibland är den ganska nya uppmaningen att man ska handla ensam, och särskilt hur man som butiksägare följer upp att uppmaningen verkligen följs, säger Maria Almstedt som jobbar med tillsyner för länsstyrelsen.

Nyligen gjorde länsstyrelsen andra besöket i Vimmerby sen pandemilagen trädde i kraft. Tillsynen riktade sig främst till hår- och skönhetssalonger, mindre matbutiker samt padelhallar.

– Vi tittar på om de räknat ut ytan rätt, ser till att det inte är trängsel vid in- och utgång och att man markerat vid kassan för att hålla avstånd om det blir kö, och oftast är det bra skött, säger hon.

Hon pekar dock på ett mer generellt problem som gäller kravet att uppmana att man ska handla ensam

– Uppmaningen i sig brukar inte vara något större problem. Det rör sig ofta om ganska enkla åtgärder som att sätta upp en skylt eller spela uppmaningen i en musikslinga i butiken, sånt som inte kostar så mycket. , säger hon.

– Vi anser att det är uppfyllt om det finns en tydlig skylt. Sen är det svårare hur man följer upp åtgärden. En del är noga och säger till, medan andra kan uppleva att det är obekvämt. Även vi har svårt att tydligt säga hur man ska göra för att åtgärder och uppmaningar efterlevs., säger Maria Almstedt.

Nya tillsyner sker så länge pandemilagen gäller. Närmast blir det fokus på verksamheter som är attraktiva under våren, som till exempel handelsträdgårdar.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!