Skridskoåkare till sjukhus efter att ha gått genom isen

Två skridskoåkare fick föras till sjukhus efter att ha gått genom isen på sjön Åländern utanför Rimforsa på tisdagseftermiddagen.

Kisa2022-01-18 14:54

Räddningstjänst, polis och ambulans larmades vid 14.20-tiden till en befarad drunkning i Åländern öster om Rimforsa efter att två personer hade gått genom isen. De båda kunde på något sätt ta sig upp ur vattnet men var efteråt kraftigt nedkylda.

– En inringare larmade om att de hade gått igenom och att de var nerkylda. Det ska ha varit två skrinnare som gått genom isen. Båda har tagit sig upp, säger Mikael Kalered, vakthavande befäl vid räddningstjänsten östra Götaland.

De båda drabbade befann sig efter det inträffade på en ö som heter Åländers ö nära Ingnäsudden. 

En stor räddningsinsats sattes i gång på eftermiddagen för att nå fram till de båda. Två helikoptrar, en militärhelikopter och en räddningshelikopter, samt en svävare involverades i insatsen.

Senare på eftermiddagen meddelade polis och räddningstjänst att räddningspersonal lyckats ta sig fram till de nödställda. Med hjälp av helikopter kunde de föras till säker mark.

– Man flyger dem från ön med helikopter och in till två väntande ambulanser på fastlandet. De är vakna och talbara men kraftigt nedkylda, säger Jonas Penton, operatör vid räddningstjänsten östra Götaland.

Enligt polisen fördes de båda med ambulans till sjukhus för kontroll och vidare vård. Enligt en bulletin skadades en man i 60-årsåldern lindrigt vid händelsen.

Enligt räddningstjänsten är isarna i Östergötland just nu inte att lita på om man ska ge sig ut.

– Isarna är förrädiska något fruktansvärt, säger Mikael Kalered.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!