Larm om brand i flerfamiljshus

Räddningstjänsten fick göra ett gediget detektivarbete efter larm om brand i Virserum.

Arkivbild

Arkivbild

Foto: Dennis Pettersson

Nyheter2020-02-24 21:00

Strax innan 20:50 på måndagskvällen inkom ett larm om en brand i Virserum. Enligt initiala uppgifter skulle det röra sig om en brand i ett flerfamiljshus. Räddningstjänsten har uppgett att det ska ha larmats om eld med öppna lågor från en balkong. Men när de kom till platsen hittade de varken någon eld eller inringare.

Efter mycket letande med både dörrknackning och användande av höjdfordon för att kontrollera balkonger är räddningstjänsten på väg att ge upp.

– Då får vi kontakt med en granne i en helt annan fastighet två hus därifrån, som berättar att man sett rök, säger Ulf Bowein, räddningschef i beredskap.

Sambon till personen som sett rök bekräftar att det också synts lågor, men inte särskilt nära adressen för det ursprungliga larmet.

– Efter rätt långt detektivarbete hittar vi faktiskt en balkong som man har grillat på tidigare, berättar Ulf Bowein.

Att elda med öppna lågor på en balkong i mörkret är enligt Ulf synnerligen olämpligt och ärendet kommer att överlämnas till polisen. Men främst önskar Ulf att inringaren hade stannat kvar och guidat räddningstjänsten.

– Första styrkan var på plats efter tre, fyra minuter. Då hade vi önskat att den som larmat kunde ta sig den tiden och stannat på olycksplatsen. Hade det varit en riktig brand där folk var i livsfara hade det tagit många minuter innan vi hittade rätt adress, förklarar Ulf Bowein.

– En lägenhet kan bli rökfylld utan att man ser det från utsidan. Så ring gärna 112, men stanna helst på platsen och underlätta för oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om