Sverige till OS-kvart med möda: "Starkt av oss"

Sam Kerr höll på att förstöra kvällen. I slutändan var det Hedvig Lindahl och Fridolina Rolfö som förstörde den för Australiens anfallsstjärna. Sverige vann med 4–2 och är klart för kvartsfinal i OS-fotbollen.

Fridolina Rolfö blev tvåmålsskytt när Sverige slog Australien tog andra raka segern i OS i Tokyo.

Fotboll2021-07-24 09:20

Efter idrottsliga urladdningar följer ofta en reaktion. För Sveriges del kom den i den andra gruppspelsmatchen mot Australien.

Den eminenta OS-premiären, 3–0-segern mot USA, var som bortblåst när lördagens match drog i gång på Saitamastadion. Tony Gustavssons betydligt mer defensivt kontrollerade lag gjorde det svårt samtidigt som de svenska spelarna agerade slarvigt och otajmat.

Men att vinna kluriga matcher ger både råg i ryggen och viktiga lärdomar. Oavsett vad så betyder 4–2-segern att kvartsfinalplatsen i OS är klar för svensk del.

– Det är starkt av oss. En väldigt skön vinst, vi fick jobba väldigt hårt för det i dag. De är bra och aggressiva och spelade hårt mot oss, säger tvåmålsskytten Fridolina Rolfö.

Ologiska mål

Gustavssons Australien hade efter 20 minuter fått matchen precis dit de ville.

Då gjorde Sverige 1–0.

Kosovare Asllani snappade upp en misslyckad rensning och hittade för första gången i matchen en bra boll i djupet. Den tog Sofia Jakobsson med sig och serverade Fridolina Rolfö till ett läge hon inte kunde missa. En enkel bredsida senare och så var det 1–0 till Sverige.

Perioden som följde var en av total svensk kontroll.

Då gjorde Australien 1–1.

Magdalena Eriksson tappade markeringen på sin Chelseakompis Sam Kerr och den australiska anfallsstjärnan utnyttjade öppningen genom att nicka in kvitteringen.

Kort därefter skulle Kerr ha haft straff, när hon fälldes av Hanna Glas, men domaren – och VAR-rummet – valde att fria.

Kerr fick revansch efter paus. Peter Gerhardsson bytte ut Glas mot Nathalie Björn inför den andra halvleken, men det gav ingen vidare effekt. Det första som hände efter paus var att Caitlin Foord sprang sig loss till vänster i straffområdet och fick in ett inlägg över Hedvig Lindahl.

Bakom henne tycktes de svenska mittbackarna återigen ha glömt att de möter en av världens bästa anfallare, och Kerr kunde omarkerad knoppa in 2–1 till Australien.

– Det är en otroligt vass spelare. Trots att jag vet vad hennes styrkor är så är det lika svårt att spela mot henne. Det är inte bara Sam i dag utan ett Australien som ställer frågor till oss i dag, säger Magdalena Eriksson.

Händelserik halvlek

Kvitteringen var fyra minuter bort och Filippa Angeldahl, som gjorde mästerskapsdebut mot USA, var den som rullade upp det australiska försvaret. 24-åringen skickade en perfekt boll i djupet till Sofia Jakobsson och hon sprang i sin tur ifrån sina motståndare innan hon hittade en fri Lina Hurtig som bara hade att trycka in 2–2.

Ytterligare några minuter senare prickade Caroline Seger ribban och det var absolut ett hyggligt skott.

Men Fridolina Rolfö skulle snart visa hur det verkligen ska gå till.

I den 63:e minuten fick hon utrymme strax utanför straffområdet, och där stortrivs den blivande Barcelonaanfallaren. Rolfö lade bollen till rätta, laddade vänsterkanonen och borrade in 3–2 i det vänstra hörnet.

Caroline Seger skrattar gott när hon ombeds jämföra sitt skott med Rolfös.

– Då skulle jag säga att det var samma, haha.

– Nej, mitt var nog lite mer placering än kraft. Det är ett helt fantastiskt skott som Fridolina har. Det är liksom inte en engångsgrej utan det är något som hon gör dagligen. Jag är inte så förvånad.

Tvåmålsskytten själv:

– Det var skönt att få smälla dit den, jag gillar att komma i de lägena. Nu fick jag mycket yta och fick tid att dra in den, säger Rolfö.

VAR-straff

Men Australien hade mer att ge och när Filippa Angeldahl satte krokben för Caitlin Foord fick de till slut sin straff. Domaren Edina Alves friade först, men den här gången tyckte VAR-rummet att hon borde ta en titt på reprisen.

Det gjorde hon, och pekade på straffpunkten.

Det var upplagt för ett Sam Kerr-hattrick, och en tung svensk poängförlust.

Hedvig Lindahl var dock less på att släppa Chelseastjärnans försök förbi sig. I stället slängde den 38-åriga straffspecialisten upp ett ben, sparkade undan Kerrs skott och såg till att ledningen fortsatt var svensk.

– Jag hade på känn att hon skulle ta den, jag vet hur stark Hedvig är på straffar. Och jag vet att motståndarna vet hur stark hon är, det känns som att hon bringar skräck i motståndarna., säger Magdalena Eriksson.

När inbytta Stina Blackstenius, tvåmålsskytt mot USA men inledningsvis på bänken mot Australien, nickade in Kosovare Asllanis inlägg till 4–2 i den 82:a minuten kunde Sverige pusta ut.

– Vi vågar inte riktigt spela i dag, vi blir lite stillastående. Sedan lyckas vi ändå vända det. Det tyder på att vi har något som funkar väldigt bra. Vi har en trupp som levererar och spelare som går in och kan avgöra. Vi kan vända en sådan här match även om vi inte har vår bästa dag, säger Caroline Seger.

Gruppspelet avslutas på tisdag, när Nya Zeeland väntar för svensk del.

Hedvig Lindahl skriker ut sin glädje efter att ha räddat Sam Kerrs straff.