Lista: De tio mest skuldsatta Vimmerbyborna hos fogden

Vimmerbybornas skulder hos Kronofogden har minskat en aning senaste året. Trots det har 413 kommuninvånare en samlad skuld på 67,5 miljoner kronor. Störst skuld har en kvinna med krav på 6,8 miljoner kronor.

Skulderna hänger tungt över 413 invånare i Vimmerby kommun som tillsammans har sammanlagt 67,5 miljoner kronor i skulder som lämnats till Kronofogden.

Skulderna hänger tungt över 413 invånare i Vimmerby kommun som tillsammans har sammanlagt 67,5 miljoner kronor i skulder som lämnats till Kronofogden.

Foto: TT-Bild / Märta Svensson

Vimmerby2021-01-28 06:00

Det framgår av statistik som Kronofogdemyndigheten presenterat på kommunnivå för åren 2018-2020.

– Vimmerbybornas skulder hos oss ligger väldigt stabilt sett över tid både vad det gäller antalet skuldsatta och beloppet, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogdemyndigheten.

Han beskriver att skulderna generellt ökar bland annat på grund av räntor. I Vimmerby noteras en minskning från 69 till 67,5 miljoner för de 413 kommuninvånare som har skulder hos fogden.

– Det är en marginell skillnad och det är svårt att se något mönster för vad det beror på, säger Johan Krantz.

De tio mest skuldsatta Vimmerbyborna står för drygt 16 av de totalt 67,5 miljonerna:

1. Kvinna, 57 år: 6,8 miljoner

2. Man, 75 år: 1,2 miljoner

3. Man, 54 år: 1,1 miljoner

4. Man, 73 år: 1,1 miljoner

5. Man, 57 år: 1,1 miljoner

6. Man, 42 år: 1,1 miljoner

7. Kvinna, 56 år: 1,0 miljoner

8. Man, 55 år: 1,0 miljoner

9. Man, 40 år: 1,0 miljoner

10. Man, 52 år: 850 000 kronor

– Det är ganska hög medelålder, men det tar sin tid att få så höga skulder.

Enligt Johan Krantz är män klart mer förekommande bland skuldsatta i Sverige.

– Vanligtvis beror det på såna saker som att underhåll för barn, som är betydligt vanligare bland män än kvinnor. Män startar oftare företag och det går inte alltid bra, män har fler fordon och när vi kommer till brottsrelaterade skulder är män kraftigt överrepresenterade, säger han.

Den vanligaste orsaken till att människor hamnar hos kronofogden med sin skulder bottnar vanligen i större livsavgörande förändringar.

– Det är ofta skilsmässa, sjukdom eller arbetslöshet som leder till en kraftigt sämre ekonomi. Sen kan det vara spel, inte minst på nätet, som är något som ökat senare år. Och det finns också de som överkonsumerar gentemot den inkomst de har, men det är inte så vanligt som man kanske lätt kan tro, säger han.

– Generellt sett är det främst människor med låga inkomster som hamnar hos oss.

Vad kan man göra för att ta sig ifrån en tung skuldbörda?

– När det gått så långt som de på tio-listan är skuldsanering enda utvägen. Men för att undvika att hamna i så svår situation är det viktigt att vara aktiv och så tidigt som möjligt ta kontakt med de man har skulder hos och försöka hitta en lösning och att söka hjälp hos kommunernas skuldrådgivning, säger Johan Krantz.

Brev från Kronofogden är inget man vill ha. Vid senaste årskiftet hade 413 kommuninvånare skulder hos fogden. 186 av dem hade utmätning på lönen.
Brev från Kronofogden är inget man vill ha. Vid senaste årskiftet hade 413 kommuninvånare skulder hos fogden. 186 av dem hade utmätning på lönen.
Karta: Vimmerby kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!