Lista: Så har folk smittats av covid

Kalmar län hör just nu till de hårdast drabbade regionerna av covid-19. Just nu diskuterar länets smittskyddsläkare ytterligare lokala rekommendationer.

Regionen höll presskonferens över zoom.

Regionen höll presskonferens över zoom.

Foto: Skärmdump

Vimmerby2021-04-22 12:30

– Antalet fall har ökat vecka för vecka i Kalmar län i nio veckor. Just nu är vi den tredje mest drabbade regionen i landet, inledde smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin torsdagens pressträff med.

Hon ser allvarligt på läget, och säger att det pågår diskussioner, med bland andra länsstyrelsen om ytterligare rekommendationer till invånarna för att begränsa smittspridningen. Än så länge vill hon inte säga vad det kan handla om.

– Det kommer att handla om individens ansvar. Det är en omständig process att ta fram restriktionerna. Vi har inte den kunskap vi skulle kunna önska om vad som är mest effektivt. Vi måste ställa olika konsekvenser, och olika situationer mot varann.

Lisa Labbé Sandelin säger att smittskyddet får många frågor om specifika situationer.

– Vi kan inte ge detaljerade manualer. Det är verksamheternas ansvar att hitta sätt att genomföra saker på ett smittsäkert sätt.

Hon säger att i det här läget ska man inte samlas i grupp, och undvika nya kontakter. Den som kan arbeta på distans ska göra det.

Kan det bli aktuellt med rekommendation om munskydd på arbetsplatser där man inte kan arbeta på distans?

– Om man inte kan hålla distans, och umgås under längre tid, då kan munskydd vara ett tillägg. Jag tror ändå att det är viktigt att tänka att distans är det som gäller. Även med munskydd kan du inte vara nära folk, svarar Per-Åke Jarnheimer, biträdande smittskyddsläkare.

Han säger att korta kontakter, till exempel att passera någon i ett köpcenter, inte är så riskfyllt. Om man däremot stannar och pratar med någon ökar risken genast.

Vid presskonferensen läste Lisa Labbé Sandelin upp ett antal situationer som regionens smittspårning fångat upp i sina samtal:

* Smitta i fikarummet på jobbet.

* Samåkt till träning.

* Skjutsat någon som ska testa sig.

* Gått på spinning, padel eller tränat på gym.

* Åkt bussresa med laget till elitseriematch.

* Suttit i publiken på sportevenemang.

* Varit på släktkalas.

* Arbetat hemma i månader, men blev smittad på middag med vänner.

* Övernattat hos kompisar.

* Blev smittad på "den förbannade korvgrillningen som skulle vara så säker."

Lisa Labbé Sandelin uppmanar att inte underskatta riskerna vid utomhusevenemang. Det kan uppstå situationer som kan leda till smitta ändå. Man håller inte avstånd. När det börjar regna bestämmer man sig för att gå in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!