LISTAN: Tio största profilerna i Allettan

Vi börjar närma oss sluttampen av Allettan. Vi har kikat närmare på spelarna i den högintressanta södra serien. Här vimlar det av profilstarka spelare. Vi har tagit på oss den "omöjliga" uppgiften att plocka fram de tio största profilerna i serien. Flera av spelarna har knappast överraskande en stor portion erfarenhet. Två av dem spelar i VH.

Vilka tar plats på vår lista över de 10 största profilerna i den södra Allettan?

Vilka tar plats på vår lista över de 10 största profilerna i den södra Allettan?

Foto: Montage/Arkiv/Bildbyrån

Ishockey2021-02-25 10:00

MARCUS PAULSSON, Mörrum

Kommentar: Självskriven naturligtvis och är med på listan över seriens bästa spelare. Den starka Mörrumprofilen kom tillbaka till moderklubben förra säsongen och har sannerligen inte gjort någon besviken, särskilt inte den här säsongen. Har spelat på hög nivå under lång tid. Vi minns bland annat hans insats hemma mot Vimmerby i grundserien. Lysande, kort och gott. 

ADAM THILANDER, Skövde

Kommentar: Det är ingen ögonbrynshöjare varför den unge (22 år) Skövdeprodukten har 50 ungdomslandskamper på kontot. Är en av seriens allra vassaste backar, inte minst offensivt. Har ett fint spelsinne och gör mycket poäng för att vara back. I grundserien gjorde han hela 25 poäng (6+19) på 21 matcher. I Allettan har han snickrat ihop tolv (1+11) på nio matcher. Alltså: Thilander snittar klart mer än en poäng per match. 

BJÖRN JONASON, Huddinge

Kommentar: Jodå, klart att den förre VH-profilen är med på den här listan. Förra veckan skrev vi att han gått upp i topp för antal gjorda poäng någonsin i Hockeyettan. Har fortfarande en enorm drivkraft och vinnarskalle. Det är mycket därför han fortfarande håller så hög nivå, förutom då förstås att han har fin blick för spelet och är duktig på att hitta rätt ytor i offensiv zon. 

MATEJ GALBAVY, Nybro

Kommentar: 22-åringen från slovakiska Banska Bystrica har gjort många säsonger i Sverige, bland annat i Mora, Växjö och Borlänge. Till den här säsongen värvades han av Nybro och där har han visat sitt stora hockeykunnande. Forwarden har bra handleder, fint spelsinne och ett bra skott. Var Nybros främste poänggörare i grundserien, men haft det lite trögare med poängproduktionen i Allettan. Dock snittar han nästan på en pinne per match. 

MARTIN THÖRNBERG, Dalen

Kommentar: Vad vore en lista utan supermeriterade Martin Thörnberg. Har kanske inte glänst i mötena mot Vimmerby, men på det stora hela har han naturligtvis varit en stor injektion för HC Dalen. Har ett fruktansvärt hårt skott och kombinerar det med hårt jobb och bra spelförståelse. Ligger tvåa bakom Paulsson i seriens poängliga. 

TOMAS RYDÉN, Vimmerby

Kommentar: Trygg och säker sista utpost i VH flera säsonger. Har utvecklat sitt målvaktsspel ännu mer den här säsongen. Hade bäst räddningsprocent i den tuffa grundserien – och ligger med i toppen i Allettan nu också. Har räddat många poäng åt sitt Vimmerby i vinter och är ofta en garant för att laget släpper in få mål i matcherna. 

HENRIK THEGEL, Skövde

Kommentar: Också given på vår lista. Imponerade när han och Skövde var på besök i Vimmerby tidigare. Hans meriter talar också sitt tydliga språk. Den Brynäsfostrade forwarden har utöver ett flertal landskamper för Sverige på ungdoms- och juniorsidan, även hunnit med att spela för inte mindre än fem hockeyallsvenska klubbar. Har öst in poäng för SIK de fyra senaste säsongerna, där sämstanoteringen ligger på 39 poäng för fyra säsonger sedan. Har redan den här vintern producerat 40 poäng – och gjort 22 mål!

FABIAN ILESTEDT, Nybro

Kommentar: Fanns på Vimmerbys radar när sejouren i Västervik inte blev så långlivad. Är en av seriens allra mest sevärda spelare och har många verktyg i lådan. Inte minst då när vi snackar i termer av offensiva skills. Borde sedan länge varit etablerad på allsvensk nivå. Märkligt att så inte är fallet. Är för övrigt bror med landslagsspelaren i fotboll, Amanda Ilestedt. 

JAKOB KARLSSON, Vimmerby

Kommentar: Ett välkänt namn för de flesta i Hockeyettan och en profil i VH. Har sitt spelsinne och sin inställning som främsta varumärke. Få spelare, om ens någon, är bättre än den rutinerade centern i powerplay, där han i en position bakom motståndarkassen får styra spelet och hitta medspelare med öppnande passningar. Är lagets näst bäste poängplockare den här säsongen med 25 pinnar, där Jonas Nyman toppar med 28.

DANIEL KARLSSON, Troja/Ljungby

Kommentar: Vad vore en lista med profiler utan Daniel "Trucken" Karlsson? Inte trovärdig, förstås. Den 34-årige trotjänaren passerade i december ikonen Daniel Håkansson som den spelare i klubben som gjort flest matcher i historien. Nu är backen uppe i över 800 kamper. Respekt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!