Ljudsignal vid dödskorsning nästa år

Det ska bli bommar vid två obevakade järnsvägsövergångar i Hultsfreds kommun. Samtidigt slopas fyra korsningar. Vid dödskorsningen utanför Kisa blir det ljudsignal nästa år.

Här vid övergången vid Torps Gård utanför KIsa inträffade en dödsolycka i januari i år. Nästa år blir det ljudsignal och bättre sikt nästa år enligt Trafikverkets åtgärdsplan.

Här vid övergången vid Torps Gård utanför KIsa inträffade en dödsolycka i januari i år. Nästa år blir det ljudsignal och bättre sikt nästa år enligt Trafikverkets åtgärdsplan.

Foto: Per Borrud Svensson Pelles Photo

Nyheter2019-10-31 19:54

Det framgår av den  lista över plankorsningar och åtgärder som Trafikverket presenterade på torsdagen och som bottnar i ett uppdrag från regeringen om att se över obevakade järnvägskorsningar runt om i landet. Den nu aktuella listan innehåller ungefär 180 övergångar.

– Upprättandet av den nationella plankorsningslistan innebär att vi nu har ett verktyg för att påskynda processen för säkrare plankorsningar, säger Lennart Kalander, avdelningschef för Nationell planering i ett pressmeddelande.

Bland de 180 övergångarna på listan finns en korsning i Kinda och sex i Hultsfred, men ingen i Vimmerby kommun.

Korsningen vid Torps Gård norr om Kisa kommer under nästa år att förses med en ljudsignal. Vägen ska också justeras och sikten ska förbättras. Det är en direkt följd eefter en olycka i januari i år då en man omkom när hans bil och tåget kolliderade.

I Hultsfreds kommun kommer fyra övergångar att tas bort helt. Det är övergångarna Ryningsnäs, Hägelåkra norra, Hägelåkra södra och Tillingeby som samtliga stängs av helt under nästa år.

Övergången Kvarntorpsvägen i närheten av Ryningsnäs kommer att förses med bommar under 2020. Samma sak ska också ske vid Stora Aby södra, men det sker tidigast 2024.

Fram till 2025 ska Trafikverket genomföra åtgärder för minst en miljard kronor.

Karta: Torp i Kinda kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!