Lodjuren har blivit fler – syns på nya orter i kommunen

Gott om bytesdjur har gjort att lodjuren har ökat i länet. Vid vårens licensjakt sköts hela tilldelningen på sammanlagt åtta djur.

Lodjur i Västerviks kommun. Bilden visar en hona med tre ungar.

Lodjur i Västerviks kommun. Bilden visar en hona med tre ungar.

Foto: Privat

Vimmerby2021-09-27 06:30

Roger Lundberg från Gamleby är en av flera som jobbar med att leta lodjur i Kalmar län, på uppdrag av länsstyrelsen. Hans område är kommunerna Västervik och Vimmerby.

Under den gångna vinterns inventering påträffades 14 familjegrupper i Kalmar län, men flera av dem rör sig i gränstrakterna till våra grannlän, så det är bara elva som statistiskt sett kan sägas tillhöra vårt län enbart.

Siffrorna kan jämföras med 8,5 familjegrupper vid förra inventeringen, vintern 2019–2020.

Inventeringen visar de familjegrupper som har kunnat fastställas. Enligt Roger Lundberg kan det finnas flera familjer inom ett mindre område, men om man ska kunna säkerställa det, måste man kunna skilja ut de olika individerna.

– Det kan man göra på pälsen, men då måste vi få bra bilder, så att man kan se prickarna, säger han.

Kameror är ett bra hjälpmedel, när man ska bedöma hur många lodjur det finns, men spårsnö är också viktigt och det var en bristvara vintern 2019–2020.

Om man tittar i ett större perspektiv, har lodjuren ökat med 34 procent i den södra regionen, som sträcker sig från Sörmland och ner till Skåne, jämfört med förra inventeringen.

I våra trakter finns det lodjur i bland annat Odensvi, Locknevi och Rumskulla, men enstaka kringströvande djur kan ses lite här och där. Då kan det handla om individer som letar efter tänkbara boplatser.

– Vi har haft lodjur på nya ställen, som Vråka och Loftahammar. Det blir mer och mer vanligt att folk ser lodjur, säger Roger Lundberg.

Att lodjuren har ökat beror bland annat på att det finns gott om mat för dem i form av dovhjort, rådjur och hare.

– Sedan har det inte varit jakt på lodjur förut, utan det är bara de senaste åren, säger Roger Lundberg.

När det gäller jakt på lodjur, har han ingen åsikt i frågan.

– Jag håller en neutral linje. Jag förstår båda parter, säger han bara.

Det är länsstyrelsen som bestämmer hur många lodjur som får fällas under den så kallade licensjakten. I år var det åtta.

Resultatet av årets jakt blev att alla åtta djur som fick skjutas i Kalmar län, också sköts. Ett djur sköts i Vimmerby kommun, ett i Hultsfred, två i Mönsterås, två i Emmaboda, ett i Oskarshamn och ett i Högsby.

Inget lodjur sköts i Västerviks kommun.

– Jag har inte upplevt att intresset är så stort för att skjuta lodjur. Inte i det här området i alla fall, säger Roger Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!