Tomburkar skapar inkomst och ger miljötänk på köpet

Idrottsföreningar i Kalmar län har samlat in tomburkar och PET-flaskor för nästan en halv miljon kronor förra året. Målilla GoIF Fotboll försvarar sin andraplats i länet, genom att samla in hela 45 257 kronor. "Det är en viktig inkomstkälla för klubben" säger Carolina Karlsson, insamlingsansvarig i Målilla GoIF Fotboll.

Carolina Karlsson, insamlingsansvarig, gläds åt att Målilla GoIF samlat in tomburkar och petflaskor till ett värde av 45 257 kronor.

Carolina Karlsson, insamlingsansvarig, gläds åt att Målilla GoIF samlat in tomburkar och petflaskor till ett värde av 45 257 kronor.

Foto: Olof Carlson

Målilla2022-01-27 07:00

Allra bäst i länet var Ölandsklubbarna Stenåsa, Sandby, Gårdby som fick ihop tomburkar för 80 700 kronor. Trea på listan kommer Virserum Hockey med 30 250 och femma blev Hultsfreds handbollsförening med 25 100. IF Hebe från Silverdalen blev sjua med 15 800 och Hultsfreds FK nia med 11 250 kronor.

Det är ett värdefullt tillskott till klubbarnas ekonomi. Inte tu tal om den saken.

– Det skapar också ett miljötänk, och det vill vi skicka med barnen, säger Carolina Karlsson.

Klubbens insamling har två ben att stå på. Dels har man insamlingskuren vid ingången till idrottsplatsen, där allmänheten kan lämna sina tomma burkar och flaskor och dels gör man två gånger om året insamlingsresor runt om i samhället.

– Då hjälps vi åt, spelare, ledare och ungdomar, säger Carolina Karlsson. 

De här insamlingsrundorna ger ett bra resultat. Och skapar en rolig föreningsaktivitet på köpet.

– Det verkar som om Målillaborna uppskattar det, och månar om föreningen säger hon.

Bäst i landet var, precis som 2020, var Glommens IF utanför Falkenberg i Halland. De fick ihop burkar och flaskor till ett värde av 191 250 kronor. 

Totalt i Kalmar län samlade föreningslivet ihop nästan en halv miljon kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!