Lokalt utbrott i länet – men inte bland unga

I Östergötland finns ännu inga tecken på att smittspridningen har börjat öka bland unga personer. Nyligen upptäcktes dock ett lokalt utbrott i länet – som drabbade en grupp i medelåldern.

Jens Raffelsberger är ställföreträdande smittskyddsläkare i Östergötland.

Jens Raffelsberger är ställföreträdande smittskyddsläkare i Östergötland.

Foto: Region Östergötland/Fredrik Sandberg/TT

Östergötland2020-08-07 13:59

På torsdagen varnade statsepidemiolog Anders Tegnell för att antalet covid-19-fall bland unga, i gruppen 20–29 år, har ökat. 

– Det är ungefär samma trend som vi ser i Europa, yngre vuxna drabbas, sade Tegnell enligt TT. 

Att smittan ökar i de yngre åldersgrupperna inger oro. Det var via samma åldersgrupp som smittan började spridas till andra grupper i början av pandemin i Sverige.

– Vi måste jobba på flera plan här. Framförallt att informera den här åldersgruppen på vilka risker som finns att sprida smittan vidare. Men vi har också en mycket mer utvecklad testning och smittspårning i dag, sade Anders Tegnell.

Jens Raffelsberger, ställföreträdande smittskyddsläkare i Östergötland, säger att det inte finns några tecken på ökad smittspridning bland unga i länet.

– Vi har inte sett någon speciell ökning i den åldern. Den som har symtom kan beställa ett test. Det har gjort att många unga har testat sig och det blir därför en naturlig ökning i den gruppen. 

Enligt Raffelsberger är det i åldersgruppen 50–59 år som regionen nu hittar flest smittade. 

– I hela juli har vi haft en relativt konstant smittspridning, utan några större ökningar.  Det har varit relativt konstant från början av juli och till nu. 

Mellan en och fem procent av de östgötar som låter testa sig har smittan. Nyligen upptäckte dock regionen ett lokalt utbrott.

– Det pendlar lite fram och tillbaka. Det kan finnas enstaka dagar då det kan bli lite mer. Vi har haft en lokal smittspridning och då går det upp. 

Vad kan du berätta om denna lokala smittspridning?

– Vi hade en för några dagar sedan. Då var det en större grupp. Men jag vill inte peka ut var det var, men det var i en grupp i medelåldern.

Antalet covid-19-patienter som är i behov av sjukhusvård fortsätter att minska i Östergötland. På fredagen vårdades sammanlagt sju smittade patienter på länets sjukhus. Endast en smittad person vårdas inom intensivvården.

Antalet personer som konstaterats vara smittade av covid-19 i länet fortsätter att öka i långsam takt. På fredagen uppgick antalet konstaterat smittade till 3 727 personer, en ökning med åtta personer sedan torsdagen. 

Region Östergötland redovisar inga nya dödsfall i sjukdomen. Sedan utbrottet började har 269 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!