LRF I Vimmerby: Ett viktigt beslut för landsbygden

Pengarna till landsbygdsprogrammet är säkrade. "Det visar att landsbygden är viktig" säger Eleonor Nilsson, Vimmerby LRF.

Eleonor Nilsson, delägare i Flaka Mjölk AB och ordförande i Vimmerby LRF är glad över beslutet om landsbygdsprgrammet.

Eleonor Nilsson, delägare i Flaka Mjölk AB och ordförande i Vimmerby LRF är glad över beslutet om landsbygdsprgrammet.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-09-18 16:00

– Det är väldigt positiv att vi inte förlorar någonting, och som jag förstått det går man in med mer än de 500 miljoner som vi befarade skulle försvinna på grund av det sänkta EU-stödet, säger Eleonor Nilsson, ordförande i Vimmerby LRF om beskedet att regeringen och samarbetspartierna centern och Liberalerna är överens om det statliga stödet till landsbygdsprogrammet för närmaste två åren.

Förhandlingarna om stödet pågick in i det sista och på torsdagseftermiddagen stod det klart att staten ökar sin andel för att finansiera landsbygdsprogrammet under 2021 och 2022. Överenskommelsen innebär också 1,9 miljarder extra till bredbandsutbyggnad i hela landet under tvåårsperioden och en miljard extra till vägar.

För en vecka sedan höll Vimmerby LRF och centerpartiet i Kalmar län en pressträff hos landsbygdsföretaget Flaka Mjölk AB för att trycka på hur viktigt stödet är för landsbygden.

Vad betyder det här beskedet för landsbygden i Vimmerby kommun?

– De gröna företagen är en väsentlig del av näringslivet i Vimmerby kommun. Det är en liten tätort och ganska stor kransort, om man säger så, det gör att det har större betydelse än i kommuner med större städer, säger Eleonor Nilsson.

Hon ser också ett starkt symbolvärde för den svenska livsmedelsproduktionen i beslutet.

– Det visar att landsbygden är viktig och att man också vill omsätta livsmedelstrategin för svensk matproduktion i praktiken, och det är bra, säger Eleonor Nilsson.

Karta: Flaka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!