Macron: Andra vågen mer dödlig

I ett tv-tal till nationen säger Frankrikes president Emmanuel Macron att landet är "översköljt" av en andra smittvåg som utan tvivel "blir svårare och mer dödlig än den första". Republiken stänger nu ned på nytt.

Frankrikes president Emmanuel Macron.

Frankrikes president Emmanuel Macron.

Foto: Ludovic Marin/AP/TT

Politik2020-10-28 20:55

Enligt Macron kommer sannolikt runt 9 000 patienter behöva intensivvård i mitten av november, vilket motsvarar nästan hela landets totala kapacitet.

Det hårt coronadrabbade Frankrike höll andan inför talet där Macron skulle presentera nya restriktioner för att bromsa smittspridningen. Republiken lider av kraftigt ökande smittotal, en sjukvård på randen till överbelastning, och det högsta antalet dagliga dödsfall sedan i april.

Nya restriktioner börjar träda i kraft från fredag och gäller till den 1 december. Folk får finna sig i att stanna hemma med undantag för att handla nödvändiga livsmedel, få vård eller utnyttja en daglig timme för att träna.

Det blir också tillåtet att ta sig till jobbet, om arbetsgivaren bedömer att det är omöjligt att sköta arbetsuppgifterna hemifrån.

Öppna skolor

De flesta skolor kommer att hållas öppna, meddelar Macron vidare.

– Viruset sprider sig i en hastighet som inte ens de mest pessimistiska prognoserna hade förutsett, säger han.

– Vi är alla i samma läge, överkörda av en andra våg som vi vet kommer att bli svårare och mer dödlig än den första.

Det nya åtgärdspaketet är på samma nivå som under de åtta veckor våras då Frankrike stängde ned. Restriktionerna då fick effekt, men så snart de lättades upp tog spridningen fart när folk återigen samlades på barer, restauranger, universitet, skolor och så vidare.

Nationalförsamlingen genomför på torsdagen en omröstning om denna nya lockdown.

Runt 3 000 personer intensivvårdas för covid-19. Sammanlagt har landet omkring 5 800 iva-platser.

Inget val

Över 35 000 personer har avlidit med virussjukdomen, vilket gör Frankrike till det sjunde dödligaste landet i världen.

När läget var som värst i mars och april fick Frankrike upprätta fältsjukhus och evakuera hundratals patienter till Tyskland, Schweiz, Luxemburg och Österrike.

De svåra ekonomiska konsekvenserna som följde på vårens lockdown har gjort att regeringen länge dragit sig för att införa en ny sådan – i stället har lokala utegångsförbud nattetid införts i Paris och andra städer med hög smittspridning. Utvecklingen de senaste dagarna gjorde dock att nya, hårdare åtgärder blev nödvändiga.

Fakta: Coronaläget i Frankrike

Frankrike är ett av de länder i världen som drabbats hårdast av pandemin.

Hittills har nära 1 280 000 bekräftade fall rapporterats. Nästan 36 000 personer har avlidit, enligt statistik från Johns Hopkins University i USA.

I söndags noterades det högsta antalet nya fall under ett dygn någonsin: 52 000. Två dagar senare, i tisdags, rapporterades 523 dödsfall – den högsta siffran sedan i april.

På onsdagen registrerades 244 nya dödsfall, och drygt 36 400 nya registrerade fall av smittan, enligt fransk tv.

Frankrike har omkring 67 miljoner invånare.

Källa: Johns Hopkins-universitetet, AFP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!