Mäklare får fyra varningar –"Fortsatt fullt förtroende"

En fastighetsmäklare i Vimmerby tilldelas fyra varningar av Fastighetsmäklarinspektionen på grund av brister gentemot en köpare vid en försäljning förra året

Magnus Boberg är chef för kontoret där en mäklare tilldelas fyra varningar efter brister vid en försäljning. "Vi har fortsatt fullt förtroende för vår kollega" säger han.

Magnus Boberg är chef för kontoret där en mäklare tilldelas fyra varningar efter brister vid en försäljning. "Vi har fortsatt fullt förtroende för vår kollega" säger han.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2021-05-11 14:09

Det framgår av ett beslut som inspektionen fattat efter att ha gått igenom försäljningen som ligger bakom anmälan.

Enligt beslutet har den varnade mäklaren varit otydlig i försäljningsunderlaget så att det blev svårt att avgöra hur många fönster som byttes för fem år sen och hur många som inte gjorde det. Det anser Fastighetsmäklareinspektionen vara en vilseledande uppgift.

Mäklaren varnas även för att ha agerat i strid med omsorgsplikten om köparna när han inte såg till att den aktuella försäljningen stoppades från publicering på bostadssajten och de två sociala plattformarna hindrades. 

Inspektionens utredning visar också att det vinnande budet på 1,8 miljoner kronor saknas i anbudsförteckningen vilket också motiverar en varning. 

Mäklaren har heller inte överlämnat anbudsförteckningen till köparna förrän några dagar efter tillträdesdagen. Han har därför åsidosatt sin skyldighet att överlämna anbudsförteckningen till parterna efter avslutat uppdrag. Även det innebär motiverar en varning. 

Utöver det tilldelas mäklaren även en erinran för brister i journalen.

Magnus Boberg är kontorschef på Fastighetsbyrån där mäklaren arbetar.

– Det är en mycket tråkig historia med många olyckliga omständigheter som jag inte vill gå närmare in på. Vi har diskuterat igenom hela affären och vi har fortsatt fullt förtroende för vår kollega. Med 27 prickfria år i branschen ändrar inte det här enskilda ärendet på det, säger Magnus Boberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!